Magyarország nyer, ha Orbán veszít

2017. december 13. 13:31

Ha reálisan mérlegeljük a nemzetközi erőviszonyokat, nem kétséges, hogy Orbán Viktor az immár a kormánypárti sajtóban is „háborúnak” nevezett küzdelmet el fogja veszíteni.

2017. december 13. 13:31
Kovács László
Népszava

„Az Európai Unió értékrendjével és szabályaival sorozatosan szembeforduló magyar kormányzati magatartás miatt az Európai Parlament úgy döntött, hogy Magyarországgal és a hasonló magatartást tanúsító Lengyelországgal szemben megindítja a korábban példa nélküli eljárást, amely azt vizsgálja meg, hogy fennáll-e az uniós alapértékek rendszerszerű megsértésének veszélye. Orbán Viktornak és kormányának komolyan kellene vennie, hogy ezt a döntést a jobboldali többségű Európai Parlament hozta, és azt a néppárti frakció tagjainak harmada is megszavazta. Így aligha lehet valamiféle baloldali összeesküvésnek beállítani. Ez a döntés az európai integráció jövőjét féltő képviselők aggodalmát tükrözi, Orbán Viktor és kormánya immár hét éve tartó Európa ellenes ámokfutása miatt. Az uniós intézmények hosszú ideig eltűrték az integrációt és ezzel Európát veszélyeztető magyar és lengyel magatartást, de ahogy ez várható volt, betelt a pohár. A magyar magatartás a Visegrádi Négyek egységét is megbontotta. Egy ideje érezhető Csehország és Szlovákia távolodása. Ez a két ország és Ausztria nemrég egy új csoportot hozott létre, a »Slavkovi Háromszöget«

Orbán Viktor nemzetközi megítélését nem csupán az Európai Unióban kifejtett egységbontó törekvései rontják, hanem a putyini Oroszországhoz és más illiberális államokhoz történő közeledése is. Míg korábban csak az Európai Unióban tartották károsnak Orbán Viktor különutas törekvéseit, immár a NATO tagállamai is szóvá tették, hogy az ukrán oktatási törvény miatt a magyar kormányfő a NATO működését is akadályozni próbálja. Egyre erősebb ellenszenvet keltenek az egyes szomszédos országok nemzetközi törekvéseinek akadályozására irányuló magyar fenyegetések is. A rendszerváltást megelőző tíz évben végrehajtott nyugati irányú külpolitikai nyitásunkkal, majd a rendszerváltást követően a fejlett, demokratikus országok közösségének szervezeteihez való gyors csatlakozásunkkal és harmonikus beilleszkedésünkkel kivívott megbecsülést mára hazánk fokozódó elszigetelődése, egyre kedvezőtlenebb megítélése váltotta fel.

Hangsúlyozom, hogy mindez nem Magyarországnak, nem a magyar embereknek, hanem Orbán Viktornak és kormányának szól. De a viszony megromlásának kárai sajnos az egész országot érintik. Ha reálisan mérlegeljük a nemzetközi erőviszonyokat, akkor nem kétséges, hogy Orbán Viktor az immár a kormánypárti sajtóban is »háborúnak« nevezett küzdelmet el fogja veszíteni. A demokratikus ellenzék választási győzelme azért is fontos, hogy Orbán Viktor megérdemelt külpolitikai veresége ne rántsa magával az egész országot. Az ő ebben várható kudarca így szintén nyereség lesz az ország, a magyarság döntő többsége számára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2017. december 13. 23:56
Majdnem, Kovács elvtárs! Így igaz: Magyarország nyer, ha a Libsi+bolsi+náci Katyvasz veszít. Ez nem kétséges. Ezt láthattuk 2010 után.
Karbantartó9
2017. december 13. 23:16
Mit ugat megint ez a nemzetrontó köpedék?! Ő és a szocik már bebizonyították magyarellenességüket és alkalmatlanságukat!
Zsolt75
2017. december 13. 22:52
Hogy ez a vén, száraz kutyaszar még itt pofázik, a világ szégyene.
justiceforhungary
2017. december 13. 22:06
Hej, azok a szép idők amikor még a brüsszeli reptéren sompolyogva vártad Tocsik Mártát ...de szépek is voltak... fiatalság ...bolondság...kezdő energiaügyi ? biztos korodban...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik