A liberális és a progresszív hozzáállás messze nem ugyanaz

2017. december 12. 16:38

Kár, hogy az utóbbi évek politikai kudarcaiból nem vonják le a megfelelő konzekvenciákat a baloldalon.

2017. december 12. 16:38
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„Kár, hogy az utóbbi évek politikai kudarcaiból nem vonják le a megfelelő konzekvenciákat a baloldalon. Igen szomorú látnom – nem baloldaliként –, hogy a progresszivista gondolkodás minősége mennyire gyenge a nemzetközi nyilvánosságban is, nemhogy Magyarországon. Az a minimum, hogy a szabadelvűséget/liberalizmust (amely már az I. világháború előtt passzé volt), előbb Észak-Amerikában, újabban pedig Európában is keverik a progresszivizmus mára döntően a identitáspolitikai és szimbolikus egyenlőséget célzó (és valamennyire az anyagi és esélyegyenlőséget támogató) tömegtársadalmi programjával. Magyarországon – amely ilyen szempontból is kritikus tanulságokat mutat – ez elsősorban abban fejeződik ki, ahogy a progresszivisták nem becsülik a liberális demokráciát, és a jobboldali identitáspolitikai gondolkodással strukturálisan megegyezően perszonális értékrendeket akarnak társadalmi és jogi téren is érvényesíteni. A liberálisokkal szemben, akiknek a liberális demokrácia bonyolult, heterogén kultúráját és alkotmányát (=a liberális társadalom konstitúcióját/összetételét), valamint az ezek gyökerében lévő kapitalista meritokráciát kellene képviselniük és összhangba hozni a nemzeti kompetenciákkal/hagyományokkal, a progresszívek egy konstruktivista (egalitárius) vízióval és az ennek érvényesítését szolgáló állammal házalnak és intoleránsak mindennel szemben, ami nem ezt szolgálja.

Amíg nincs alapvető tisztánlátás az alapfogalmak és a kulcsszándékok terén, addig a liberális demokrácia intézményrendszerének kiüresedése folytatódni fog az etatizmussal keveredő identitáspolitikák csapásai alatt. Magyarországon ma elenyésző a Nyugat klasszikus hagyományait képviselő liberálisok és liberális konzervatívok száma, és ez a szám a civilizált világ centrumában is folyamatosan csökken. Olyannyira, hogy már az alapvető fogalmainkat se tudjuk megvédeni. A tömegtársadalmi populizmusok, mint az éppen vesztésre álló progresszivizmus és a felemelkedő etnicizmusok közös visszaszorítása kis túlzással egy maroknyi emberre vár, akik majdhogynem lehetetlen küldetésre vállalkoznának – ha vállalnák.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
terra
2017. december 13. 01:29
Béndeknek kivételesen igaza van abban, hogy az igazi liberalizmus gyakorlatilag már nem létezik, amit annak neveznek, az tulajdonképpen a progresszívizmus, ami (ezt már nem Béndek írja, hanem én), egy ideológusok által kreált, többnyire a természet rendjével és a józan ésszel is ellentétes vízióit "társadalom-mérnökként" rá akar kényszeríteni a társadalomra. Például ilyen kártékony vízió a Soros-féle nyitott társadalom is.
tom hagen
2017. december 13. 00:26
A zárójeleket valaki iktassa ki a gépén! (Illetve/és/vagy szóljon (valaki) a mandinak, hogy (közkívánatra) ne szemlézze ezeket a zagyvaságokat) zárójel bezárva. () Mert ezt passzé-ljuk. (Az érdemi/progresszív/konstruktív kommentelést) Mivel olyan hagyományokkal/kompetenciákkal rendelkezünk, hogy levontuk a megfelelő konzekcenciákat (következtetéseket) és most fordítottunk erre utoljára időt (energiát/áramot)
NemSzűrt
2017. december 12. 18:05
@Rajcsányi Gellért Kíváncsi lennék miért szemlézitek továbbra is rendületlenül ezt a bolondot, amikor szemmel láthatóan egy ideje már kattintásszámot sem generál.
Mich
2017. december 12. 17:12
Jaj, Beléndek, ne fárassz már...! Nem csak a libsik bukdácsolnak, de a bolsik és a nácik is! Az egész Katyvasz (Fletóstul, Köcsögestül, Beléndekestül) egy nagy bukdácsolás...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik