Megfeneklett az Európa-projekt

2017. december 11. 12:41

Szegő Szilvia
Magyar Idők

A migrációnak van súlyos közgazdasági vonatkozása is, de ez alig kerül szóba a nagyérdemű előtt.

„Bármennyire is távol tartjuk kerítésekkel a »váratlanul« egész Európára rázúduló migrációt, egy biztos: az Európa-vízió ennek súlya alatt repedezik. A több lehetséges válasz a migrációra, legyenek azok bármennyire is ellentétesek, a kimenetelt tekintve nem sokban különböznek.

Ez a diskurzus ugyanis már messze nem arról az Európáról szól, amelyet annak megálmodói – egy különleges projektként – elindítottak. Közgazdászként azzal is kezdhetném, hogy Európa valójában még nem jutott túl azon a globális pénzügyi válságon, amelyet rendkívüli költségekkel, rejtett és kevésbé rejtett számlákkal megpróbált leküzdeni, máris újabb és jóval összetettebb kihívás érte: a tömeges migráció.

A migrációnak van súlyos közgazdasági vonatkozása is, de ez alig kerül szóba a nagyérdemű előtt. A kérdések gazdasági összefüggéseinek ilyen-olyan eltussolásához sajnálatos módon már kezdünk hozzászokni: mennyibe kerültek a bankmentések, hol landoltak a kifizetetlen számlák, miért terheli főleg a dél-európai bankokat még mindig tetemes nem fizető hitel, ez milyen következményekkel jár majd a bankbetétesekre és az adófizetőkre nézve stb.

A migráció kapcsán már szinte nem is hiányzik a korábban oly keményen számon kért költségtudatosság. Ebben az összefüggésben újra nem a számok súlya a legnagyobb, hanem az, ami ezen túl még jobban a lelkünkre nehezedik: Európa iránytűi mintha nem jól működnének!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/122085