Helycsere

Letette az esküt az új lengyel kormány

2017. december 11. 19:12

Az új miniszterelnök Mateusz Morawiecki beszédében Lengyelország „kulturális önazonossága és hagyománya megőrzésének” fontosságáról beszélt.

Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn kinevezte miniszterelnöknek Mateusz Morawieckit a múlt héten lemondott Beata Szydło helyébe, aki miniszterelnök-helyettes lesz az új kormányban. 

Az új miniszterelnök és a kormány tagjai letették az esküt. A kabinet összetétele nem változott, nem hivatalos sajtóhírek szerint további személycserék csak januárban várhatóak, miután az új miniszterelnök megvizsgálta az egyes tárcák működését. Beata Szydlo korábbi, hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint tárca nélküli kormánytagként a társadalompolitikai ügyekért lesz felelős.  

Mateusz Morawiecki, aki miniszterelnöki kinevezése előtt a pénzügyi és fejlesztési tárcák élén állt, kormányfőként továbbra is személyesen irányítja a két minisztériumot. Az új miniszterelnök kedden mond programbeszédet a szejmben, ezt követően még aznap bizalmi szavazás várható.

Andrzej Duda a kinevezést követő beszédben „jó, kollegiális és tiszteletre méltó” döntésnek nevezte Morawiecki elhatározását, hogy mielőtt bármilyen személycserét hajtana végre, a régi összetételű kabinettel akar együttműködni. 

Az államfő „az esetek túlnyomó többségében” jónak minősítette a Jog és Igazságosság (PiS) párt 2015. őszi választási győzelme óta múlt péntekig hivatalban lévő Szydlo-kormánnyal való együttműködését, mindazonáltal megjegyezte: voltak „bizonyos gyenge pontok is”, ezekre vonatkozóan az a várakozása, hogy megszűnnek. Duda ezzel többek között a nemzetvédelmi miniszter és közte észlelhető, hatásköri átfedésekből eredő feszültségekre utalhatott.

A kinevezési ünnepségen beszédet mondott Mateusz Morawiecki is, aki jelezte: kabinetje a Szydlo-kormány tekintetében „a folytatás kormánya lesz”. Fő céljait „a biztonságos család”, „méltóságos munka”, „mindenki számára elérhető lakás” kifejezésekben foglalta össze, jelezve: e társadalmi célok elérése érdekében továbbra is a gazdaság megerősítésére fog összpontosítani. 

Kiemelte továbbá Lengyelország „kulturális önazonossága és hagyománya megőrzésének” fontosságát. „A mai európai és globális történések katlanában, különféle viták kereszttüzében Lengyelország és állampolgárai érdekeit tartjuk majd szem előtt” – jelentette ki. Hozzáfűzte: kabinetje arra is törekedni fog, hogy az egységes Lengyelország, az összes állampolgár kormánya legyen, mely „azok számára is elfogadható lesz, akik eddig nem szavaztak rá”.

(Kép és szöveg: MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/122125