Szocializmus a gyakorlatban

Eltiltották az ellenzéket a választási indulástól Venezuelában

2017. december 11. 21:04

Miután az ellenzék bojkottálta a vasárnapi önkormányzati választásokat, Nicolas Maduro elnök bejelentette, olyan párt nem indulhat a jövő évi elnökválasztáson, aki most vasárnap bojkottot hirdetett.

Nem indulhatnak el a főbb ellenzéki pártok a 2018-as venezuelai elnökválasztáson, ezt a venezuelai szocialista kormány egy kiskapuval próbálja megakadályozni – adja hírül a BBC.

Venezuelában vasárnap önkormányzati választásokat tartottak, melyek rendkívül alacsony részvétel mellett zajlottak le: a főbb ellenzéki pártok ugyanis bojkottálták azokat, mondván, hogy a választási rendszer túlontúl igazságtalan.

Az ország szocialista elnöke, Nicolas Maduro azonban kiállt a választások tisztasága mellett, hozzátéve, hogy az ellenzéki pártok bojkottjukkal „eltűntek a politikai palettáról”. „Olyan pártok, amelyek nem vettek részt vasárnap, és a választások bojkottjára szólítottak fel, többé nem vehetnek részt választásokon” – jelentette ki ezután.

A súlyos politikai és gazdasági válságot átélő Venezuela három fő ellenzéki pártja még októberben jelentette be, hogy bojkottálják a helyhatósági választásokat. Az eredmények publikálása után Maduro azt nyilatkozta, pártja a 335 polgármesteri székből több mint 300-at elnyert, a részvétel pedig 47%-os volt.

A BBC dél-amerikai tudósítója szerint Maduro lépése nem más, mint az ellenzék provokálása . Szerinte a regnáló elnök az egyre rosszabbodó gazdasági válság miatt veszítette el népszerűségét, így most az „oszd meg és uralkodj”-módszerrel próbálja hatástalanítani ellenzékét. Ennek keretében sikeresen bebörtönzött, vagy indulásában megakadályozott több ellenzéki vezetőt, most pedig az ellenzéki pártok választási indulását próbálja megakadályozni.

Miután pedig a Maduro-kormányzat által augusztusban felállított, és nyíltan a szocialista kormány érdekeit képviselő Alkotmányozó Nemzetgyűlésnek joga van az alkotmány átírásához, így technikailag kivitelezhető az ellenzéki pártok indulásának megakadályozása a 2018 decemberére tervezett elnökválasztáson.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/122130