Német lapok elmélkednek a baloldal és a Jobbik összefogásáról

2017. december 10. 18:18

A Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Spiegel szerint a Jobbik ugyan megdolgozott a rossz híréért, de most épp a polgári közép felé igyekszik. Lehet, hogy szükség lehet rá az „Orbán-rezsim” leváltásához.

A konzervatívnak számító német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a Spiegel Online hírportál a Jobbik helyzetével kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A FAZ a hét végi számában A Jobbik, a közép és a nagyhatalmú ellenség címmel közölte Stephan Löwenstein írását, aki kiemelte: a Jobbik „derekasan megdolgozott a rossz híréért”, azért, hogy szélsőjobboldali pártként tartsák számon, de Vona Gábor elnök három éve igyekszik a „polgári közép” felé kormányozni pártját, és az utóbbi hetekben a baloldal és a liberális tábor egyre több képviselője kezdett el „hangosan gondolkodni” az együttműködésről Orbán Viktor miniszterelnök leváltásának érdekében.

Egy ilyen szövetséget ugyan „alig lehet elképzelni”, de a magyar hatóságok az utóbbi időben mégis „adminisztratív csapások feltűnő sorozatát” mérték a pártra – tette hozzá a FAZ szerzője, ismertetve az állami számvevőszéki (ÁSZ) ellenőrzés és a Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő elleni vádemelés ügyét, kiemelve, hogy olyan hatóságok léptek fel az ellenzéki párttal szemben, amelyek vezetői Orbán Viktor követőinek számítanak.

A Spiegel Online Az ördöggel cimborálni Orbán ellen címmel közölte Keno Verseck írását, aki kiemelte: nagy vitát váltott ki Heller Ágnes felvetése, miszerint Orbán Viktor legyőzéséért a Jobbikkal is össze kell fogni, különben a zsarnokságba vezető út vár az országra. A vita arról szól, hogy mennyire rossz az „Orbán-rezsim”, és mennyire hiteles a Jobbik átalakulása. 

A lap szerint abban sokan egyetértenek, hogy az ország már csak korlátozottan felel meg a demokrácia követelményeinek, így a törvényhozás a miniszterelnök kívánságait teljesíti, a média és az igazságszolgáltatás szinte teljes egészében a hatalom ellenőrzése alatt áll, és „módszeresen zaklatják” a kormány tevékenységét kritikusan szemlélő civil szervezeteket, amelyek a kormány ellenőrzésében „az egyik utolsó, még működő” tényezőt alkotják. 

Továbbá a kormányfő időnként „rasszista és demagóg uszító kampányokat zúdít az országra” a menekültek, az Európai Unió vagy Soros György ellen, és Orbán, illetve pártja retorikájában megjelenik a „melegellenesség, a halálbüntetés visszaállításának követelése és a romák csaknem kollektív megbélyegzése munkakerülőként és bűnözőként”írta a Spiegel Online szerzője.

(MTI)

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/122041