Liberálisok: Beszélni kell a fű legalizálásáról

2017. december 7. 09:28

A kannabisz legalizációjáról tartott rendezvényt a Magyar Liberális Párt. A párt elnökhelyettese, Sermer Ádám elmondta: bár ma a többség az információhiányból fakadóan elutasítóan viselkedik a legalizálással szemben, nem lehet tovább a szőnyeg alá söpörni a felmerülő kérdéseket.

Sermer Ádám nyitotta meg a kannabisz orvosi és általános legalizálásáról, valamint dekriminalizációjáról szóló rendezvényt, melyet a Legalizálj! kampány fontos elemeként szervezett meg A Liberális Magyarországért Alapítvány, a szakma kiemelkedő képviselőinek részvételével – olvashatjuk a Magyar Liberális Párt közleményében. A párt elnökhelyettese köszöntőbeszédében bejelentette, hogy a Nemzeti Választási Bizottság befogadta a Liberálisok által feltett új, szakmai egyeztetésre épülő népszavazási kérdéseket.

 A kerekasztal-beszélgetés résztvevői – Dr. Szemelyácz János addiktológus, főorvos, dr. Felvinczi Katalin a Magyar Addiktológiai Társaság főtitkára, Sárosi Péter drogriporter, dr. Móró Levente drogkutató, valamint Szelestei Miklós, a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület elnöke – az egyik legsürgetőbb, változtatásokat igénylő vetületként kiemelték, hogy a kannabisznak jelentős szerepet kellene játszania az orvostudományban. Elhangzott, hogy folyamatosan bővül azon országok köre, melyek felismerik a szer szükségességét az orvoslásban.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy fontos lenne végre Magyarországon megteremteni azt a jogi keretet, amely nem a büntetésben látja a megoldást. Ehhez hatékonyabb információátadásra lenne szükség az oktatásban, valamint arra, hogy odafigyeljünk azokra az európai és amerikai fejleményekre, amelyek utat nyitnak a legális piacnak – hangsúlyozták a résztvevők, akik szerint erre azért is lenne szükség, mert a legalizált piacon pontosan lehet tudni, hogy mit vesz a vevő, valamint alkalmat adna arra is, hogy magát a fogyasztást szabályozza. Sajnos Magyarországon sem az oktatásban, sem a politikában egyelőre nem ezt az utat járjuk: a jelenlegi kormány minden nemzetközi tapasztalattal és tendenciával szembemenve, továbbra is kitartóan kriminalizálja a fogyasztókat – jelentették ki.

Sermer Ádám azzal a gondolattal zárta a rendezvényt, hogy bár ma a többség még előítéletesen, és az információhiányból fakadóan elutasítóan viselkedik a kannabisz legalizálásával szemben, a Legalizálj! kampány hatására már most sem lehet tovább a szőnyeg alá söpörni az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdéseket. A rendezvény iránti érdeklődés, valamint a szakértői álláspontok is bebizonyították: beszélni kell, sőt, minél szélesebb körű társadalmi diskurzust kell nyitni a kannabisz legalizációjának vetületeiről – zárul a közlemény.

(OS-MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/121879