Charles Gati: Menekültek és keresztények

2017. december 6. 13:56

Charles Gati
Népszava

Nálam az számít, hogy a tavalyi hat amerikai Nobel-díjas mind külföldön született.

„Válaszomat azzal kezdem, hogy félrevezető lenne »az amerikaiakról« nyilatkoznom. Több Amerika van. Azt tudom, hogy a Trump-kormány egyre kevesebb menekültet enged be az országba: negyven éve volt utoljára ilyen alacsony a befogadottak száma. Mint egykori menekült, én itt, Amerikában továbbra is menekült-párti vagyok. Nálam az számít, hogy a tavalyi hat amerikai Nobel-díjas mind külföldön született, és olyan nagyvállalatokat, mint a Kraft, eBay, Tesla, Google, Kohl’s, Chobani, Yahoo és Intel mind bevándorlók alapították.

Az is igaz viszont, hogy az amerikai lakosság jó része magáévá tette azt a megalapozatlan és félrevezető állítást, hogy a menekültek jó állásokat vennének el a bennszülöttektől. Pedig pont az ellenkezője igaz: előbb-utóbb jó állásokat teremtenének az újhazában.

Visszatérve a kedves olvasó kérdésére, az amerikai kormány szerintem elvesztette a morális alapot arra, hogy kritizálja a magyar kormány menekültügyi álláspontját. Az Európai Unió megteheti, Kanada is, Svédország is, Németország is – és én is. Ami engem illet, én azokat tisztelem, akik ennivalót, vizet, pokrócot, vagy a gyerekeknek kisbabát vittek ki az országútra. Ám azt is látom, hogy a kormány propagandája a közvélemény többségét sikerrel befolyásolta. Tény, hogy a miniszterelnök megértette a többség hangulatát. Azt is sejtem, hogy – hasonló helyzetben – a ma ellenzékben lévő erők kerítést ugyan nem építettek volna, de sok letelepedési engedélyt sem adtak volna ki.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/121834