Afrikai sertéspestist találtak egy húsmintában

2017. december 6. 11:01

Afrikai sertéspestis vírusát mutatta ki a Nébih egy Ukrajnából származó, a záhonyi határállomáson elkobzott sertéshús-mintában. A hatóság ezért felhívja a figyelmet: tilos húskészítményt behozni Ukrajnából.

Afrikai sertéspestis vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Ukrajnából származó, a záhonyi határállomáson elkobzott sertéshúsmintában – írja a Kisalföld és a HVG.

A Nébih ennek kapcsán felhívja a figyelmet: A betegség terjedésében jelentős szerepe van a felelőtlen emberi magatartásnak, mert a fertőzött állatok húsának illegális szállításával rövid idő alatt nagy távolságokra eljuthat a kórokozó. 

Hozzáteszik: Ukrajnából, mint minden EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országból húst és húskészítményt behozni még személyes fogyasztásra is tilos. Ennek ellenére a hatóságok rendszeresen találnak ilyen termékeket a poggyászellenőrzéseken.  

Az afrikai sertéspestis a házi sertés és a vaddisznó vírusos betegsége. Az Európai Unió területén először 2014-ben, Litvániában mutatták ki. Kárpátalján, a magyar határ közelében 2016 decemberében jelentették első alkalommal az ukrán hatóságok a betegség előfordulását. 2017 júniusában Csehországban vaddisznókban, júliusban pedig Romániában, Szatmárnémetiben egy háztáji gazdaságban állapították meg a betegséget.

A betegség egyrészt a fertőzött vaddisznóállományok érintkezésével terjed, másrészt a felelőtlen emberi magatartással, például a fertőzött állatokból származó hús- és húskészítmények illegális forgalmával. A vaddisznók és a házi sertések a fertőzött állatokból származó élelmiszerhulladékokkal is fertőződhetnek, éppen ezért az élelmiszerhulladék (moslék) etetését jogszabály tiltja. 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/121824