Adóelkerülés: ezek az országok adóparadicsomok az EU szerint

2017. december 6. 09:36

Az EU pénzügyminiszterei összeállítottak egy listát azokról az országokról, amelyeket adóparadicsomként tartanak számon.

December 5-én az uniós országok pénzügyminiszterei egy 17 országot tartalmazó feketelistát adtak ki az adóelkerülés elleni harc jegyében – írja az EUobserver. Egy 44 országot felsoroló „szürke listát” is közzétettek. További tényleges szankciókról ugyanakkor nem született döntés.

A feketelistán szereplő országok: Amerikai Szamoa, Bahrein, Barbados, Grenada, Guam, Dél-Korea, Makaó, a Marshall-szigetek, Mongólia, Namíbia, Palau, Saint Lucia, Szamoa, Trinidad és Tobago, Tunézia, és az Egyesült Arab Emírségek. Ezek az államok ténylegesen adóparadicsomnak minősülnek.

A „szürke listán” szerepelnek azok az országok, amelyek nem működnek megfelelően együtt az adóelkerülés elleni harcban a nemzetközi hatóságokkal. Ezen a listán vannak olyan az EU-hoz csatlakozni kívánó országok is, mint Törökország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, vagy Montenegró. Svájc is ezen a listán található.

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/121812