Merre tartanak a német liberálisok?

2017. december 04. 22:09

A tét az, hogy ki lesz 2021-ben az addigra vélhetően már nem Merkel vezette, de a merkeli évek által meghatározott CDU/CSU kihívója.

2017. december 04. 22:09
Techet Péter
Magyar Nemzet

„A versenyfutás megkezdődött. A tét az, hogy ki lesz 2021-ben az addigra vélhetően már nem Merkel vezette, de a merkeli évek által meghatározott CDU/CSU kihívója. E szerepre pedig az Alternatíva Németországnak (AfD) mellett éppen az FDP jelentkezett be. Christian Lindner azért rúgta fel a koalíciós tárgyalásokat – a Zöldek szerint az FDP eleve nem is akart kormányt –, mert Lindner az FDP-t már nem kicsi, racionális, liberális pártként képzeli el, hanem Angela Merkel ellenfeleként. Olyan pártként, amelyik képes politikai otthont adni a ma még az AfD-re szavazó jobboldaliaknak is. Az FDP-től egy jobboldali fordulat nem állna távol, jobbszárnyán mindig is jelen volt az a gondolatiság, amely az AfD-vel önálló formációt kapott.

Mivel Merkel a CDU-t betolta középre, felelőtlenül szabadon hagyta a jobbszélt, az AfD pedig könnyen betörhetett oda. Az FDP most ennek a tábornak akarna politikai otthont adni – anélkül, hogy maga teljességgel átvenné az AfD rasszizmusát, antiszemitizmusát, Európa-ellenességét. A jobbszélre nyitott szavazók nem tegnap születtek. A német polgári pártok azonban eddig képesek voltak őket integrálni és ezzel lecsendesíteni. Merkel ezt az esélyt játszotta el átgondolatlan menekültpolitikájával. Nyitva maradtak a kérdések: vajon végleg önálló párttal lesznek jelen mostantól a szélsőjobboldali szavazók a német politikában? Vagy a német liberálisok jobbszélén, kisebbségi véleményként jelennek meg, ahogy évtizedeken keresztül tették?

Ha Lindnernek sikerülne az AfD szavazóit áthozni az FDP-hez, és ezzel az AfD-t marginalizálni, azzal nagy szolgálatot tenne a német demokráciának. És ez esetben – de csak ez esetben – a Jamaica-koalíció elgáncsolása is értelmet nyerhetne.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bela barva
2017. december 05. 19:55
Havas Henriket idézve, Pont leszarom merre tartanak.
istvánkeve
2017. december 05. 13:56
A "jamaika" koaliciós puhatolózás (szó nem volt koalíciós tárgyalásról) célja a Merkeli-politikai vonalhoz, többség szerzés volt. Ezt ismerte fel Lindner és ezért is felesleges "felelösség"-röl, vagy ennek fonákjáról fecsegnünk. Lindner otthagyott egy még meg sem alakult koalíciót, mielött még ez rövid idö után magától szét nem esett volna. Merkel már most egy politikai halott, sajnos ezt még nem veszi észre.
C.Dömötör
2017. december 05. 13:27
Másodszori közlésre sem lett jobb ez a cikk. Techet megint úgy írt, hogy a hasára ütött, és papírra vetette azt ami az eszébe jutott. Lindner azért szakította meg a tárgyalásokat, mert a zöldek követelései még neki is sok lett. Nézzen utána, maga német politikaszakértő, unfassbar. Azt, hogy ezt tette, az a minimum volt egy német liberálistól. De ebből profitál is, mert a választók honorálni fogják. Az AfD egy demokratikus párt, vegye végre tudomásul, maga előítéletes, beszűkült, fantáziátlan publicista. Különben nem lennének a parlamentben. Azt, hogy kikkel szimpatizál azt úgy is tudjuk. Nem kell minden alkalommal nagydobra verni, tolerancia és elemzés bajnoka.
Akitlosz
2017. december 05. 00:37
"Mivel Merkel a CDU-t betolta középre, felelőtlenül szabadon hagyta a jobbszélt, az AfD pedig könnyen betörhetett oda." Jól értem, hogy az a baja Techetnek, hogy Merkel és a CDU nem jobbszélső? Akkor meg azért jajgatna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik