Seehofer 2018 első negyedévében távozik a bajor miniszterelnöki tisztségből

2017. december 04. 16:19

Horst Seehofer hétfőn személyesen jelentette be: 2018 első negyedévében távozik a bajor miniszterelnöki tisztségből. A kormányfői tisztséget Markus Söder tartományi pénzügyminiszternek adja át.

2017. december 04. 16:19

Horst Seehofer távozik a bajor miniszterelnöki tisztségből 2018 első negyedévében, ezt személyesen is bejelentette hétfőn Münchenben. Pártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi ülése után tartott tájékoztatóján megerősítette, hogy a kormányfői tisztséget Markus Söder tartományi pénzügyminiszternek adja át. Hozzátette, hogy a CSU élén tovább folytatja munkáját, és a december közepén tartandó pártkongresszuson ismét elindul az elnöki tisztségért.

A CSU így a kormányfői és a pártelnöki tisztség szétválasztásával, kettős vezetéssel vág neki a 2018-as tartományi törvényhozási (Landtag-) választásnak. Ez a feladatmegosztás megerősíti a párt összetartását, és ugyan „nem garantálja a választási sikert, de megteremti a feltételeket hozzá” – mondta Horst Seehofer. Hangsúlyozta, hogy a következő időszakban minden hónapban növekednie kell a CSU választói támogatottságának ahhoz, hogy jól szerepeljenek a 2018 szeptemberében tartandó Landtag-választáson.

A legutóbbi, november végén készített felmérés szerint a CSU a szavaztok 37 százalékát gyűjtené össze, ha most vasárnap lenne a Landtag-választás. Ez történelmi mélypont, és 10,7 százalékpontos csökkenés az előző, 2013-ban tartott választáson elért 47,7 százalékhoz képest. A CSU a politika tartalmát illetően szinte teljesen egységes párt, de Horst Seehofer és Markus Söder személyes ellentéte miatt évek óta megosztott. Ennek a megosztottságnak hivatott véget vetni a miniszterelnöki és pártelnöki tisztség szétválasztása, amiről teljes egységben, ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntött hétfőn a Landtag-frakció és az elnökség. Az egység helyreállításától a választói támogatottság növekedését várják.

Horst Seehofer szavai alapján a váltást a szövetségi kormány megalakításának elakadása miatt nem hajtják végre azonnal. A pártelnök-miniszterelnök elmondta, hogy továbbra is ő vezeti majd a CSU-s delegációt a kormányalakításról Berlinben folytatandó egyeztetéseken és a majdani koalíciós tárgyalásokon, és úgy érzi, jelentős hozzájárulást adhat egy stabil, cselekvőképes kormány létrehozásához. Kiemelte: reméli, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) rövidesen készen áll majd a koalíciós tárgyalásokra. Azt a lehetőséget nyitva hagyta, hogy a következő szövetségi kormányban miniszteri tisztséget vállaljon. Mint mondta, ez a kérdés most nincs napirenden, és először a kormány megalakítására kell összpontosítani.

A CSU az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) testvérpártja, csak Bajorországban működik, szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselői a CDU képviselőivel együtt alkotnak frakciót. A szeptemberi Bundestag-választáson a tartományban leadott szavazatok 38,8 százalékát gyűjtötte össze, ami 13,3 százalékos visszaesés a 2013-ban tartott Bundestag-választáson szerzett 49,3 százalékhoz képest.

A CSU 1949 óta először végzett 40 százalék alatti eredménnyel Bundestag-választáson. Gyengülése a pártban elterjedt értelmezés szerint azt jelenti, hogy a 2018-as Landtag-választáson veszélybe kerülhet az abszolút többség a müncheni tartományi parlamentben. Ez azért fontos, mert a CSU-nál szinte a párt létének értelmeként tartják számon azt, hogy egyedül, koalíciós partner nélkül kormányozza Bajorországot. Horst Seehofer az után került a pártelnöki és a miniszterelnöki tisztségbe, hogy a CSU a 2008-as Landtag-választáson több mint 40 év után nem szerzett abszolút többséget, és a kudarc miatt támadt forrongás elsöpörte a párt akkori vezetését.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2017. december 04. 19:04
Felpuhítás Horst Seehofer langyossága „A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) csak akkor vesz részt a német szövetségi kormány munkájában a 2017-es parlamenti (Bundestag-) választás után, ha bevezetik az menekültek befogadásának évi 200 ezer fős felső határát - jelentette be a párt elnöke, Horst Seehofer bajor kormányfő egy csütörtöki interjúban. A pártelnök-miniszterelnök az Augsburger Allgemeine című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy a 2015. szeptemberi „határnyitás” megváltoztatta a „politikai koordinátákat”, és a migrációs nyomás a következő években tovább erősödik majd. Ezért szükség van egy szabályrendszerre, amely biztosítja, hogy nem ismétlődik meg mindaz, ami 2015. szeptember 5. után – a budapesti Keleti pályaudvartól gyalog elindult menedékkérők befogadásáról hozott döntés után – történt. A CSU ragaszkodik az évi 200 ezer fős menekültbefogadási plafon bevezetéséhez, mert csak a korlátozással lehet sikerre vinni az integrációt és leküzdeni a társadalom megosztottságát – mondta Horst Seehofer. Mint mondta, garantálja a választóknak, hogy a CSU csak akkor vállal ismét kormányzati szerepet Berlinben, ha bevezetik a 200 ezres felső határt.” http://migracio.mandiner.hu/cikk/20161124_a_csu_csak_a_bevandorlas_korlatozasa_eseten_tamogatja_a_cdu_t Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió, a CDU berlini székházában a pártszövetség vezetőinek részvételével vasárnap reggel elkezdett tárgyalások alapján a pártszövetség azt az álláspontot képviseli majd a koalíciós tárgyalásokon, hogy a Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette Bajor Keresztényszociális Unió, a CSU követelésében szereplő merev, évi 200 ezer fős felső határ helyett vezessenek be egyfajta „lélegző plafont” a menekültügyben, a munkavállalási célú bevándorlást pedig szabályozzák egy új törvényben. A Spiegel nevű hírportál szerint a hivatalos egyezségben nem szerepel a felső limit kifejezés, de a pártok egyhangúan kifejezték, hogy szeretnék évente kétszázezer fő alatt tartani a menedékkérők számát. A több mint tizenkét órán át tartó tárgyalás eredménye szerint a rendszer úgy működne, hogy az alaptörvényben garantált politikai menedékjog továbbra is érintetlen maradna, és nem vezetnek be korlátozást mindazokkal kapcsolatban sem, akik a genfi nemzetközi menekültügyi egyezmény alapján menekült státuszra jogosultak, valamint továbbra sem utasítanak vissza a határon senkit, aki jelzi, hogy azért akar belépni az országba, hogy menedéket kérjen. Azonban a nemzetközi védelem valamennyi további formája alapján németországi tartózkodási jogot szerző emberek, valamint a menekültek családegyesítési joga révén Németországba érkező családtagok számát úgy kell alakítani, hogy a politikai menedékjogtól a családegyesítésig minden lehetséges jogalapot együttvéve az érkezők száma ne haladja meg az újonnan meghatározott éves limitet. https://mno.hu/kulfold/korlatoznak-a-nemetek-a-befogadhato-migransok-szamat-jon-a-lelegzo-plafon-2420761
brekker
2017. december 04. 18:14
CDU-CSU-SPD mindenkit lecserél, nagykoalíciózik, és utána megpróbál úgy tenni, mintha minden rendben lenne. Vállalati krízismenedzsment alapfok.
balbako_
2017. december 04. 17:39
Még ő volt a legnormálisabb és pártja a lelkiismerete az elfajzott CDU-nak.
luzitanxaver
2017. december 04. 17:18
Az "Angela Merkel áldozatai" c. kötet 29., változatlan utánnyomása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik