Pittella: A magyar kormány felelős a migrációt kezelő terv bukásáért

2017. december 04. 07:43

Nem a magyar nép, hanem a magyar kormány a felelős, amiért megbuktatott egy 160 ezer menedékkérő áthelyezésére vonatkozó tervet – mondta az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának vezetője, Gianni Pittella az M1-nek.

2017. december 04. 07:43

Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának vezetője szerint nem a magyar nép, hanem a magyar kormány a felelős, amiért megbuktatott egy 160 ezer menedékkérő áthelyezésére vonatkozó tervet, pusztán azért, mert nem volt hajlandó ezer menedékkérőt befogadni. Az olasz politikus az M1 aktuális csatornának adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak szolidaritást kell vállalnia az Európai Unió (EU) többi tagországával.

A szociáldemokrata politikus felidézte: Olaszország több ezer bevándorlót, menekültet fogadott be anélkül, hogy bizonyos európai országok részéről a szükséges szolidaritásban részesült volna. Ezzel szemben bizonyos kormányok, mint a magyar kormány, nem voltak hajlandók ezer menekültet befogadni. Nagyon alacsony számról beszélünk, ha összevetjük azzal a több százezer bevándorlóval, menekülttel, akiket Olaszország, Franciaország és Németország befogadott – fogalmazott. Pittella szerint külön kell kezelni a menedékkérők és a gazdasági bevándorlók helyzetét. Azokra, akik háború elől menekülnek, a befogadás elve vonatkozik – szögezte le. A gazdasági migránsok érkezését szerinte meg kell tervezni, meg kell nyitni a jogszerű csatornákat számukra, figyelembe véve, hogy milyen szakmai képesítésekre van szükség egy olyan Európában, ahol egyre kevesebb gyermek születik, ahol kedvezőtlen a demográfiai helyzetet jellemző úgynevezett korfa, ahol bizonyos szakemberekből hiány alakult ki. Úgy folytatta: a gazdasági migránsok érkezése hasznos lehet az európai társadalmaknak, de tervszerűen kell őket befogadni, hogy fenntartható legyen az országok lakosaihoz mérten, akiknek változatlanul joguk van az iskolai oktatásra, a biztonságra és a tömegközlekedésre.

A politikus feltette a kérdést: „miért kellene megfosztanunk magunkat attól a lehetőségtől, hogy afrikai országokból érkezzenek olyan emberek, akik így tesznek egy lépést a saját problémájuk megoldására, és hozzájárulnak a mi problémánk megoldásához is?”. Szerinte ezt ideológiai okokból vagy egy „vallási természetű előítélet miatti óvintézkedésből” elutasítani irracionális gondolkodásmódra vall, amit csak a választási logika diktál, amely egyedül a szavazatgyűjtést tartja szem előtt. Úgy értékelt: minél inkább megnyitják a legális gazdasági migráció csatornáit, annál inkább lesznek képesek szavatolni azok hazatérését, akik nem jogosultak menekültstátuszra, és vissza kell térniük az országukba.

A kötelező kvótával kapcsolatos kérdésre válaszolva jelezte: az áthelyezés a menedékkérőket érinti, nem a gazdasági migránsokat. Úgy vélte: egy menedékkérő, ha eredetileg Belgiumba vagy Németországba akart is menni, ott marad, ahol adottak számára a méltóságteljes életkörülmények. Ezért ürügynek nevezte, hogy ha ők egy meghatározott helyre akarnak menni, de köteleznék őket, hogy máshova menjenek, úgysem maradnának ott. Kiemelte: ahogy az olaszok szolidárisak a magyarokkal, amikor a strukturális alapok megítéléséről van szó, a magyar kormánynak ugyanúgy szolidaritást kell vállalnia Olaszországgal a menedékkérők bizonyos hányadának megosztásában. „Nem arról van szó, hogy menedékkérők százezrei kerülnének át Magyarországra” – fogalmazott, hanem arról, hogy „kis kvótákra felosztva” kerülnének mind a 27 európai országba. „Lehetséges, hogy nem vagyunk képesek közös nevezőre jutni ebben a bölcs, ésszerű és igazságos dologban?” – tette fel a kérdést. Mindenben helye van a vitának, kivéve, ha a parlament és a tanács megegyezésre jut valamiben, annak kötelezőnek kell lennie, különben „komolytalan az egész” – mondta a szociáldemokrata politikus.

Pittella kitért arra is: tisztában van azzal, hogy az olasz, a francia és a német hagyományok nagyon különböznek a magyar, a lengyel vagy a szlovák hagyományoktól, ezért nem mondja, hogy Magyarországnak ki kell tárnia a kapuit és be kell fogadnia százezer menedékkérőt, csupán „kis léptékű, akár szimbolikus kvótáról” beszél. Kiemelte, bizonyítani kell, hogy nem veszítettük szem elől a szolidaritás elvét, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem mondhatja: „én az Európai Unióból kiveszem, amit akarok”, aztán amikor adni kellene valamit az EU-nak, arra nem hajlandó, mert az már „nem tetszik”. Megjegyezte: senki sem kéri Orbán Viktortól, hogy megnyissa a kapukat „boldog-boldogtalan előtt”, ha ő ilyet állít a magyar állampolgároknak, „akkor hazugságot állít” – mondta az európai parlamenti képviselő.

(MTI)
(Kép: AFP)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 247 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
doncamillo
2017. december 05. 12:18
Onorevole Pittella e' un grande bugiardo e imbecille!!
syphax
2017. december 05. 11:35
"..."Pittella: A magyar kormány felelős a migrációt kezelő terv bukásáért" Ha "az'" a BIZONYOS "felelős a migrációt kezelő terv" VALÓBAN MEGBUKOTT--amit mi magyarok-nagyon-nagyon remélünk--akkor ez ennek a "magyar kormány"--nak az ELSÖPRŐEN NAGY SIKERE!!! Akkora nagy SIKER, aminek a jelentőségét és súlyát talán MA még föl sem tudjuk mérni. GRATULÁCIÓ ÉS HÁLA ÉRTE A MAI MAGYAR KORMÁNYNAK!
Peter8811
2017. december 04. 18:48
Pittella az magyarul Ujhelyit jelent? Ez is biztos aláírt 72 pályázatot valami olasz Czuslágónak
zolizolizoltan
2017. december 04. 13:59
"Pittella kitért arra is: tisztában van azzal, hogy az olasz, a francia és a német hagyományok nagyon különböznek a magyar, a lengyel vagy a szlovák hagyományoktól" Bizony, bizony Líbia olasz gyarmat volt.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik