Ön melyik európai törzsbe tartozik?

2017. december 4. 18:19

El lehet felejteni az EU-párti vagy EU-ellenes kategóriákat, az uniós polgárok már sokkal összetettebben gondolkodnak a kérdésről.

A Chatham House brit külügyi think tank tíz tagállamban (köztük Magyarországon is) tízezer embert kérdezett arról, hogyan gondolkodnak az EU-t érintő kérdésekről. A felmérésből kiderül, hogy az „EU-párti” vagy „EU-ellenes” kategóriák mára már elavultnak számítanak.

Töltse ki a tesztet, ha érdekli, ön melyik törzsbe tartozik!

A felmérés szerint a legnagyobb csoportot a „tétovázó-hezitáló” európaiak alkotják (36%). Az ide sorolható emberek alapvetően büszkék rá, hogy európaiak, de vannak kérdések, mint a bevándorlás, ami aggasztja őket. Amikor választani kell a szorosabb integráció vagy a nemzeti szuverenitás között, rendszerint az utóbbit választják, de a legtöbb kérdésben középen állnak. 

A második legnagyobb csoport az „elégedett európaiak” (23%). Ide a bizakodó EU-pártiak tartoznak. Ha viszont a szorosabb integrációról kérdezik őket, ez a csoport is a jelenlegi helyzetet preferálja. 

A megkérdezettek 14%-a tartozik az „EU-t elutasítók” törzsébe. Szerintük az EU végletesen antidemokratikus.

Szintén nem támogatják a mélyebb integrációt a „megszorítások ellen lázadók” (9%), akik egy demokratikusabb EU-t szeretnének, ahol a hatalom visszakerülne a nemzetállamokhoz. Ennek a csoportnak a tagjai gondolják azt is, hogy minden tagállamnak arányosan kéne befogadnia menekülteket. 

„Frusztrált EU-párti”-ként definiálhatók azok (9%), akik mélyebben integrált uniót akarnak, amit progresszív értékek visznek előre. Támogatják azt az elképzelést, hogy a gazdagabb tagállamoknak segíteniük kell a szegényebbeket.

Végül a legkevesebben a „föderalisták” vannak (8%), akik szerint az Európai Egyesült Államok létrehozására lenne szükség.

„A politikai vezetők számára a legnagyobb kihívás, hogy eljussanak a legnagyobb törzshöz, melyet mi hezitáló európaiaknak hívunk. Ez a legnagyobb törzs, és kulcsfontosságú ingadozó csoport a jövő szempontjából” – mondta a Thomas Raines, a tanulmány társszerzője a Politicónak. Szerinte sokan ebből a csoportból ösztönösen támogatják az EU-t, de komoly aggodalmaik is vannak, illetve egyszerűen eltávolodtak a politikától.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/121723