Magyar nő masszírozta Kim Ir Szent

2017. december 4. 09:41

Egy magyar nő masszírozta éveken át Kim Ir Szen észak-koreai vezetőt – írja a HVG. Szilágyi Erzsébet nyirokmasszázs-specialistával Vujity Tvrtko készített nagyinterjút.

Egy Nyírcsaholyból származó magyar asszony masszírozta éveken át Kim Ir Szen észak-koreai vezetőt, a világtól elzárkózó kommunista rezsimet vaskézzel kormányzó Kim Dzsongun nagyapját. Az 1956 óta a svájci Lausenne-ban élő Szilágyi Erzsébet Barátom Kim Ir Szen címen írta meg emlékiratait. A magyar nő nyirokmasszázs-specialistaként szerzett nemzetközi hírnevet. Az 1980-as években megkeresték, hogy mennyiért tanítana be Svájcban egy koreai lányt a különleges masszázs technikájára. Ekkor még nem tudta, honnan származik a tanítvány, ám rövidesen kiderült, hogy Észak-Koreába kellene utaznia, ugyanis ott folyna az oktatás. Titokzatos megbízóival 12 ezer svájci frank tiszteletdíjban állapodott meg. 

Amikor megérkezett Phenjanba, még mindig csak arról volt szó, hogy néhány lányt kellene betanítania a nyirokmasszázsra, végül elvitték egy házhoz, ahol megkérdezték, a masszázsleckék mellett kezelne-e „egy idős urat, aki beteg”. Csak két-három kúra után merte megkérdezni a tolmácsot, hogy kit is kezel, ám ő nem mert felelni a kérdésére. Miután egyik nap bekapcsolta a televíziót és megpillantotta Kim Ir Szent, rádöbbent, hogy magát Észak-Korea mindenható urát masszírozza.

Szilágyi Erzsébet 1987 és 1992 között mintegy négy éven át enyhítette a zsarnok fájdalmait, akivel baráti viszonyt ápolt. A nő szerint Kim Ir Szen művelt ember volt, aki előszeretettel mesélt neki kínai tanulmányairól és legkedvesebb kedvteléseiről, különösen a horgászatról. Ilyen alkalmakra nem egyszer őt is meghívták. A magyar nő legutóbb 2001-2002-ben járt Észak-Koreában. Vujity Tvrtko kérdésére, hogy megváltoztatta-e az életét a phenjani megbízatás, a nő talányosan így felelt: „anyagi gondom nincs”.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/121672