Újra kiadják Céline antiszemita pamfletjeit

2017. december 02. 20:52

A 20. századi irodalom nagy alakjának 105 éves özvegye beadta a derekát.

2017. december 02. 20:52

Újra kiadják Louis-Ferdinand Céline antiszemita pamfletjeit – értesült a L'Incorrect. (A francia havilap főszerkesztőjével, Jacques de Guillebonnal nemrégiben interjút közöltünk.) Kevesen vitatják, hogy Céline a huszadik századi irodalom egyik legnagyobb alakja volt, regényeiben (Utazás az éjszaka mélyére, Halál hitelbe) számos irodalmi konvencióval számolt le, radikálisan megújította, a vulgáris beszéd ritmusához igazította a nyelvet. Életművét azonban beárnyékolja a német megszállás során tanúsított, kollaborációpárti magatartása és a 1937 és 1941 között megjelent három röpirata, melyekben a rá jellemző, szélsőségesen erőszakos stílusban ostorozza a zsidóságot.

A Bagatelles pour un massacre (Semmiségek egy mészárláshoz) című pamfletjében Céline a francia társadalmat sújtó dekadenciát elemzi: az alkoholizmusról, valamint Jean Renoir A nagy ábránd című filmje kapcsán a „zsidó Hollywoodban” és a „zsidó Moszkvában” készült filmek kártékony hatásáról értekezik, valamint kifejti azon nézetét, hogy a zsidók miatt fog kitörni a háború – írja Karafiáth Judit a Jelenkorban megjelent tanulmányában. A L'École des cadavres (A hullák iskolája) a világ elzsidósodásáról, a szabadkőművességről, a parlamenti demokrácia bűneiről szól, míg a német megszállás után született Les Beaux draps-ban (Csávában) az író a francia hadsereg megfutamodásán élcelődik, ismét a zsidók és a szabadkőműveseket támadja, a németek vereségét jósolja, és sötét jövőt vázol fel Franciaország előtt. (A legutolsó pamfletet a Vichy-kormányzat betiltotta.)

Céline özvegye, az idén 105 éves Lucette Destouches mindezidáig megtiltotta azt, hogy a három pamfletet újra kiadják. François Gibault, Céline életrajzírója és végrendeletének végrehajtója a L'Incorrectnek elárulta: az özvegy továbbra sem támogatja különösebben az ötletet, de most hozzájárult ahhoz, hogy a rangos Gallimard kiadó egy kritikai jegyzetekkel ellátott kiadásban megjelentesse a szövegeket.

Erre Gibault szerint az bírta rá, hogy látta, egy másik kollaboráns író, Lucien Rebatet ugyancsak antiszemita hangvételű röpiratának, a Les Décombres-nak kritikai újrakiadása nem keltett különösebb indulatokat. Ráadásul Québecben, ahol a szerzői jog a szerző halálát követő ötven évig érvényes, az elmúlt években már megjelentették a Céline-pamfleteket, szintén nagyobb hullámverés nélkül. Gibault szerint ez a viszonylagos nyugalom azt mutatja, hogy korunk már kellő távolságtartással képes vizsgálni ezeket a szövegeket. A jövő évben megjelenő francia kiadás a kanadai kötetek kritikai apparátusát veszi át.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rockpapa
2017. december 04. 12:04
Nem értem .Miért kell a kiválasztott népet bántani?Tudhatja mindenki,hogy ők a legokosabbak,a legrátermettebbek,nekik van a legjobb humoruk,övék a legjobb konyha(nem is eszik meg másét)Ők adják a legszebb celebeket a világnak(Barabara Streisand,Lady gaga,Sarah Jessica Parker,és társaik)A többi hat milliárd gój meg csal irigykedik.
tevevanegypupu
2017. december 04. 10:26
Ezzel az erővel nagyon sok világhírű szerző műveit be kellene tiltani Wagnertől kezdve, de visszamehetünk az ókorig..nem szeretik az emberek a zsidókat sehol a világon..Itthon is csak Vona Gábor..mint tudjuk a fidesz nagyon atiszemita..nem is csoda, jó sokan vannak a jelenlegi kormányban..lakva ismerszikk meg az ember..bár kétségtelen, hogy a budapesti zsidók többsége azért kedves, szimpatikus patriota..
Bell & Sebastian
2017. december 03. 22:44
Sosem fogom belátni azt, miért kiemelten fontos zsidóellenesség? Egyelőre még azt tartjuk elkorcsosultnak, aki a saját fajára támad. Ennélfogva egy öngyűlölő zsidó sokkal érdekesebbnek tűnik, mint a zsidó gátlástalanságot és vélt felsőbbrendűségüket visszautasító nem zsidó. Különben is, az is számít, ki kezdte a gójozást / szívni a gazdatest vérét. Gondolom, jeles haladár iránymutatás szerint a kutyának is szeretnie kell a bolháit. Tilos neki vakarózni. Holmi vegyszerekkel keseríteni élősködő életüket, midőn a nedvességet lefetyelik szeme sarkában.
péterx
2017. december 03. 22:21
Celine jelentős szerző volt , miért nem olvashatná bárki az írásait , akkor is , ha éppen vitatható felfogást fejt ki ? Aki akar , majd egyetért vele , s aki akarja , bírálja .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik