Ne sírj Merkel miatt!

2017. november 22. 20:07

Máté T. Gyula
Máté T.

Nem Merkel tárgyalási stratégiája, hanem politikája bukott meg! Nem most, hanem az elmúlt öt-hat évben!

„»Nem merült fel, hogy személyi konzekvenciákat vonjak le!« – ez a mondat mindent elmond ma Angela Merkelről. A német kancellárnak azután sikerült kiejtenie, hogy hivatalosan is kudarcba fulladtak a koalíciós tárgyalások. Ezt most mindenki a liberálisok nyakába akarja varrni. Ha így van, az sem fest jobb képet Merkelről: a farok csóválja a kutyát.  

De ne szépítsük a dolgot: a kancellár végjátéka nem a tárgyalások sikertelensége miatt kezdődött el. A konzervatív-zöld-liberális Jamaica koalíció egy évnél többet amúgy sem élt volna meg. Ugyanez igaz arra is, ha végül sikerül összehozni egy nagykoalíciót a szocdemekkel, vagy jön az új választás, ami nagyságrendileg nem változtat az erőviszonyokon.

A tény ugyanis, amit sem a kancellár, sem a libbal világ megmondó emberei nem képesek kimondani: nem Merkel tárgyalási stratégiája, hanem politikája bukott meg! Nem most, hanem az elmúlt öt-hat évben! Merkel pártja nem azért nyerte meg az őszi választásokat, mert jó, amit csinált, hanem mert az emberek jobb híján szavaztak rá.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/121144