Baloldal a baloldal ellen?

2017. november 20. 15:39

Az 1990 és 2010 között jellemző váltógazdaság alapja – a két, nagyjából azonos méretű tábor – a második Gyurcsány-kormány alatt megszűnt valóságnak lenni.

2017. november 20. 15:39
Tálos Lőrinc
Reflektor

„Az 1990 és 2010 között jellemző váltógazdaság alapja – a két, nagyjából azonos méretű tábor – a második Gyurcsány-kormány alatt megszűnt valóságnak lenni, az MSZP-SZDSZ kormányok képviselte establishment-baloldal halálos sebet kapott, amelyből nem csak az éppen ellenzékben lévő legnagyobb jobboldali párt profitált. A pártszerkezet összeomlása vákuumként szippantotta be az Országgyűlésbe a populista jobboldalt és a kormányt sok tekintetben balról kritizáló újbaloldalt is. Mindkét 2010-ben a parlamentbe újonnan bejutó párt sikerének titka az establishment-ellenesség, az új szereplők iránti igény volt, a választási rendszer azonban a legerősebb ellenzéki pártnak kedvezett, amely az ölébe hullott lehetőségnél fogva nekiállt bebetonozni magát a hatalomba, amivel az új szereplőket is kihívás elé állította. Az establishment-baloldal saját megkapaszkodása érdekében a kulturális baloldaliság hagyományaira támaszkodva, az »aki nincs velünk, az jobboldali kormánnyal van« üzenet szajkózásával elkezdte kisajátítani a baloldali térfelet, sikeresen megosztva az estbalishmentellenes új baloldalt, amelynek lendülete a 2010-14 közötti ciklus közepére megtört. Az establishment-baloldal azonban még így sem tudta visszanyerni korábbi támogatottságát és másodjára sem látszik, hogy sikerülne neki, mi több, korábbi legnagyobb pártja épp a kiesés és az ezzel járó párthalál felé araszol. A kérdés az, hogy a kulturális baloldaliságot átlépő, a hideg polgárháborút lezáró ámde baloldali társadalompolitikát hirdető párt meg tudja-e szólítani a kiábrándultakat és a változást követelő szavazókat, hogy lehet-e választások útján nem csak kormányt, de politikai elitet is cserélni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blackened
2017. november 21. 08:59
A baloldal általános válsággal küzd,elég megnézni a lengyel baloldal helyzetét,de a nyugati országokban sem jobb a helyzet.Kifogytak a mondanivalóból,miközben a jobboldali vagy szélsőjobboldali pártok belekapaszkodtak a migráns témába,és jelenleg ez működik.Amúgy nekik sincs sok mondanivalójuk,a hagyományos pártokban általában is csalódtak az emberek ,elég megnézni pl.Franciaországot,vagy Németországot. A magyar baloldal ott rontotta el,hogy a válság terheit elkezdte a szavazóbázisára pakolni,ez döntő hiba volt.Sztem ha pl.marad a 13.havi nyugdíj akkor még a 2010-es választás is szoros lett volna.
hátakkor
2017. november 20. 22:52
Szocialista Ildikó 2014 szólta el magát végre. Akkora tràgyadombot hagytak maguk utàn IMF 20 milliàrd törlesztèssel hogy legkésőbb 4 év múlva bukik az új kormàny ès automatikusan megint ők jönnek. Ez volt a mesterterv. Ildikó azóta igazi civil.
Mich
2017. november 20. 19:30
Szegény libsibolsináci... csak Fletót akarja kiradírozni a múltjából... ...úgy látszik, Bajnai, Horn és Kádár nem zavarja...
alex.leopardi
2017. november 20. 17:17
milyen baloldal,csenevész belterjes idióták csoportjai,gyurcsi nagytőkés és neoliberális
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik