Orbán nagy hatású politikus, de csillaga leáldozóban van

2017. november 20. 13:08

Ténykérdés, hogy Magyarország gazdasági ereje, népességének száma nem biztosít vezetőjének nagy tekintélyt. Interjú.

2017. november 20. 13:08
Ivan Krastev
168 Óra

„Ma is azt gondolja, hogy Orbán az EU legnagyobb hatású politikusainak egyike?

Hogyan válhat valaki fontos politikussá? Vagy a posztjából adódóan kiemelkedően erős és befolyásos, vagy képes elhitetni magáról, hogy épp ő a legerősebbek és legbefolyásosabbak alternatívája. Bár Orbán befolyása a menekültválság idején emelkedett a csúcsra, már korábban is a német kancellár kihívójaként pozicionálta magát. Ebből következett az a paradoxon, hogy minél fontosabb lett a menekültválság idején Angela Merkel, annál fontosabbnak látszott ő is.

Egy magyar elemző mindenesetre úgy reagált az ön állítására, hogy Orbán sohasem volt különösebben befolyásos, legfeljebb hírhedt.

Nem vagyok biztos abban, hogy az illetőnek igaza van. Ténykérdés, hogy Magyarország gazdasági ereje, népességének száma nem biztosít vezetőjének nagy tekintélyt, de válság idején a befolyás nagymértékben függ attól, ki ragadja magához a kezdeményezést. Ez Orbánnak sikerült akkor, amikor a legnagyobb volt a zavarodottság. Minthogy ő fordult szembe a leghatározottabban Merkellel, feliratkozott a játszma legfontosabb szereplői közé. Nekem az volt a határozott benyomásom, hogy Orbán aspirációinak már szűk volt a magyar belpolitika, az sem érdekelte, hogy milyen fejleményekre lehet számítani Németországban, ő az összeurópai színtéren kezdte keresni a helyét.

Múlt időben fogalmaz. Úgy gondolja tehát, hogy a menekültválság nagyjából lefutott, és ezzel Orbán csillaga is leáldozóban van?

A menekültválság egyáltalán nem futott le, ha nem is olyan forró krumpli, mint egy-két éve. A migráció ma a nagypolitika szereplői számára állandó téma, és még fontosabb, mint korábban volt. Ez nem azoknak a gondoknak az egyike, amelyek maguktól megoldódnak egy idő után. Nem csoda, hogy újabb és újabb politikusok állnak a reflektorfénybe, hogy saját megoldásaikat ajánlják. A helyzet trükkösebb, mint 2014–2016-ban volt, amikor a nemzetközi figyelemhez elég volt nemet mondani Merkelnek. Közép-Európában viszont a legnagyobb figyelem ma már nem Orbánra irányul, hanem az új osztrák kancellárra, Sebastian Kurzra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2017. november 21. 13:15
gondolom, áprilisban sem lesz semmi hírértéke. csak a fasor mögötti vircsaftnak.
barany
2017. november 20. 19:49
Orbán európai tekintélyét, politikusi "súlyát" nem Magyarország népességének nagysága, vagy gazdasági ereje adja, hanem az, hogy egy EU tagállam miniszterelnökeként olyan nézeteket képvisel a nemzeti államról vagy a migráció visszaszorításáról, amivel európai állampolgárok milliói (valószínűleg néhány száz millió fő) egyetért. És nemcsak vallja Orbán ezeket a nézeteket, hanem hazájában meg is valósítja őket. A környező országokban pedig kormányzati szinten is szövetségesekre talált. Orbán európai "hívei" elégedetlenek saját kormányaik politikájával, azt károsnak és veszélyesnek tartják. A követők száma fokozatosan nő. Ausztriában például nagyon sokan helyeselték már 2015-ben Orbán migráció ellenes politikáját. Ezt a politikai fórumok hozzászólásai bizonyították, például Ausztriában. Eközben a Faymann kancellár vezette osztrák kormány hevesen támadta Orbánt és politikáját. A Faymannt követő Kern kancellár már kénytelen volt "barátságosabb" hangnemet és gyakorlatot követni. A legutóbbi ausztriai választást pedig már a kifejezetten baráti pártok nyerték meg. A következő években Európa szerte várható a tendencia erősödése. Orbán tekintélye várhatóan nem csökkenni, hanem növekedni fog.
Anonymtalan
2017. november 20. 18:36
Ez ki a fuck?
catalina9
2017. november 20. 18:05
Krasztev elvtárs 2014-ben: "Az elemző úgy látja, az európai klub nem képes megnevelni a tagországokat. A tapasztalatok szerint a külső nyomásnak csak akkor van értelme, ha abból az adott ország liberális pártjai profitálni tudnak." értjük??? " Ez 2007 januárjában Lengyelországban bejött, amikor a választók a populista Jaroslaw Kaczynski helyett a mérsékelt Donald Tuskot választották." hát igen, de aztán rájöttek, hogy mégiscsak Kaczinskyékat választják, a libsik helyett. " A Fidesz mostani sikere azonban azt jelzi, hogy ha nincs hiteles ellenzék, akkor a Brüsszel irányából érkező támadások egyszerűen a kormánypárt malmára hajtják a vizet…." na ez igaz! "A demokráciában a választók játsszák a legfontosabb szerepet, de a cikk írója szerint a magyar történések legfontosabb tanulsága, hogy a választók nem mindig döntenek jól." Hát igen Krasztev elvtárs, ezt a dumát már ismerjük..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik