Egy diktátor végnapjai

2017. november 20. 15:09

Előbb lassan, majd gyorsuló ütemben minden szétrohadt.

2017. november 20. 15:09
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Magyar Nemzet

„Bár a rezsim a hidegháborús légkörben igyekezett a Nyugat »bástyájának« feltüntetni magát, évtizedekkel a gyarmatbirodalmak felbomlása után nem lehetett esélye. 1980-ban brit közvetítéssel Rhodesia – immár Zimbabwe néven – olyan független ország lett, ahol végre a fekete többség is polgári jogokat kapott. Az új ország miniszterelnökeként Robert Mugabe kezdetben nagylelkű gesztusokat tett egykori elnyomóinak, akik messze számarányuk fölött kerültek be a parlamentbe, sőt az első kormányba is.

Innentől kezdve azonban előbb lassan, majd gyorsuló ütemben minden szétrohadt. Mugabe egy idő után megunta a miniszterelnökséget, és elnökké választatta magát. Megkezdte az egypártrendszer kiépítését, igyekezett korlátozni a megmaradt ellenzék működését. Nagy összegekkel jutalmazta hozzá hű híveit, akik hivalkodó, újgazdag módon utánozták a fehérek egykori életstílusát. A feketék többsége egyre szegényebb lett, amire válaszul Mugabe elkezdte kisajátítani és hívei között szétosztani a fehér telepesek földjeit. Egy értelmes és átgondolt földreform jogos lett volna. De a politikai kampányként levezényelt »igazságtétel« során a pártalapon kinevezett új gazdák csak lerabolni tudták a földet. Erre kitört az éhínség, amiért a rezsim a Nyugatot vádolta, amely úgymond »ellensége« a zimbabwei nemzetnek. Egyre több fekete fordult szembe a rezsimmel, miközben Mugabe mind több ellenfelét vádolta meg »árulással«. Az utolsó választásokon már csak nyilvánvaló csalással tudta megőrizni kétharmados többségét a parlamentben, de ez sem akadályozta meg abban, hogy harminchét évnyi uralom után ismét bejelentkezzen a következő elnökválasztásra. A múlt heti puccs feltehetően ebben akadályozta meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2017. november 21. 19:13
A cím után azt hittem, hogy ez a cikk Merkelröl és Németországról íratott.
Peter8811
2017. november 20. 21:22
Bukik a Mu Gabe meg a Vóna Gabe.
Türelem
2017. november 20. 20:30
Hegyi, az MSZP katolikus tagozatából...csoda, hogy az MSZP a padlóra került?
zakar zoltán béla
2017. november 20. 16:26
"Hegyi beszéd" a kokasdombról
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik