Neobolsevizmus a magyar politikában

2017. november 20. 16:38

Nem azt mondom, hogy az ellenorbánság ne lehetne valamivel jobb, mint az orbánság, csak annyit, hogy irtózatosan messze járunk egy produktív rezsimváltástól.

2017. november 20. 16:38
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„Azt hinnénk, egy fikarcnyival is jobb az ellenzékünk. De nem. A liberális demokrácia kiesése a társadalmi kommunikációból és a megőrzendő komplex értékrendünkből ugyanennek a neobolsevik mentalitásnak a magyar ellenzéki formája. A magyar ellenzékiségé – talán a Momentumot leszámítva – a liberális demokrácia és anyagi alapja, a hatékony kapitalizmus teljes kommunkációs és erkölcsi negligálásával kiváló példa a neobolsevik ellenzéki viselkedésre. Noha »helyreállításról« meg alkotmányosságról beszél, ennek kézzelfogható erkölcsi, értéktartalma nincs az ellen-fülkeforradalmiságon túl. Orbánság és ellenorbánság vetélkednek egymással, és az utóbbi legitimációs igénye nem terjed túl az orbánsággal való szembenállásán. (Amit persze némileg tovább bonyolít, hogy ez a szembenállás messze nem elég robusztus ahhoz, hogy csak az antitetikus volta miatt hiteles legyen.)

A bal-Jobbik szövetség világosan mutatja ezt. Ez éppen olyan gyakorlati »machiavellizmus« volna a neobolsevik trendbe illeszkedve, mint az orbánizmus (nem megfeledkezve az utóbbi ezen túlmutató jegyeiről). Semmi köze a liberális demokráciához, ellenben egy romhalmazon létrehozandó ellenorbánság, neobolsevizmus felé mutat, amit semmi más nem igazol, mint az orbánság és semmi más nem tart össze, mint a hatalomra jutás vágya. Ezzel nem azt mondom, hogy az ellenorbánság ne lehetne valamivel jobb, mint az orbánság, csak annyit, hogy irtózatosan messze járunk egy produktív rezsimváltástól. A magyar politika lingua francája a neobolsevizmus körül kristályosodik ki. A Fidesz – mint kormánypárt – a populizmustól közelít, az ellenzék a liberális demokrácia iránti érdektelenség és a machiavellista szövetségi politika felől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2017. november 21. 13:00
"orbánság" = van egy párt és van Orbán Viktor. "ellenorbánság" = van vagy 400 !!! párt és vagy 5-600 önjelölt akárki. Tessék választani.:-)))
Antigoné
2017. november 21. 09:56
Százszor lerágott és kiköpött gumicsont tudományos(nak látszó) hadovába csomagolva.
áfonya
2017. november 21. 01:32
Magyar népnek az a baja hogy a helytartókat az oroszok nem vitték magukkal ,nép nyakán hagyták mint élősködő réteg .
falusi
2017. november 20. 19:33
Elhúzhatna már Béndek Ezerbe, a hazájába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik