Neobolsevizmus a magyar politikában

2017. november 20. 16:38

Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

Nem azt mondom, hogy az ellenorbánság ne lehetne valamivel jobb, mint az orbánság, csak annyit, hogy irtózatosan messze járunk egy produktív rezsimváltástól.

„Azt hinnénk, egy fikarcnyival is jobb az ellenzékünk. De nem. A liberális demokrácia kiesése a társadalmi kommunikációból és a megőrzendő komplex értékrendünkből ugyanennek a neobolsevik mentalitásnak a magyar ellenzéki formája. A magyar ellenzékiségé – talán a Momentumot leszámítva – a liberális demokrácia és anyagi alapja, a hatékony kapitalizmus teljes kommunkációs és erkölcsi negligálásával kiváló példa a neobolsevik ellenzéki viselkedésre. Noha »helyreállításról« meg alkotmányosságról beszél, ennek kézzelfogható erkölcsi, értéktartalma nincs az ellen-fülkeforradalmiságon túl. Orbánság és ellenorbánság vetélkednek egymással, és az utóbbi legitimációs igénye nem terjed túl az orbánsággal való szembenállásán. (Amit persze némileg tovább bonyolít, hogy ez a szembenállás messze nem elég robusztus ahhoz, hogy csak az antitetikus volta miatt hiteles legyen.)

A bal-Jobbik szövetség világosan mutatja ezt. Ez éppen olyan gyakorlati »machiavellizmus« volna a neobolsevik trendbe illeszkedve, mint az orbánizmus (nem megfeledkezve az utóbbi ezen túlmutató jegyeiről). Semmi köze a liberális demokráciához, ellenben egy romhalmazon létrehozandó ellenorbánság, neobolsevizmus felé mutat, amit semmi más nem igazol, mint az orbánság és semmi más nem tart össze, mint a hatalomra jutás vágya. Ezzel nem azt mondom, hogy az ellenorbánság ne lehetne valamivel jobb, mint az orbánság, csak annyit, hogy irtózatosan messze járunk egy produktív rezsimváltástól. A magyar politika lingua francája a neobolsevizmus körül kristályosodik ki. A Fidesz – mint kormánypárt – a populizmustól közelít, az ellenzék a liberális demokrácia iránti érdektelenség és a machiavellista szövetségi politika felől.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/121019