Antiszemita tweet miatt zárták ki a francia szocialista politikust pártjából

2017. november 20. 23:06

A párizsi ügyészség eljárást indított hétfő este Gérard Filoche, a francia Szocialista Párt egyik vezetőségi tagja ellen egy Emmanuel Macron államfőt célzó antiszemita tweet miatt. A politikust pártja kizárta soraiból.

2017. november 20. 23:06

A párizsi ügyészség eljárást indított hétfő este Gérard Filoche, a francia Szocialista Párt (PS) egyik vezetőségi tagja ellen egy Emmanuel Macron államfőt célzó antiszemita tweet miatt. A politikust pártja kizárta soraiból. Az ügyészség etnikai, nemzeti, faji vagy vallási hovatartozással szembeni erőszakra vagy gyűlöletre uszítás gyanújával indított vizsgálatot – közölte a vádhatóság.

A baloldali politikus péntek este egy fotót tett közzé a Twitter fiókjában, amelyen Emmnauel Macron magasba tartott kezekkel egy földgömb mögött látható, karján egy náci karszalaggal, amelyen a horogkeresztet egy dollárjellel helyettesítették, a háttérben pedig az amerikai és az izraeli zászló, valamint Patrick Drahi, az Altice távközlési vállalat vezetőjének, Jacob Rothschild bankárnak és Jacques Attali befolyásos közgazdásznak és esszéistának a fotója jelenik meg. Gérard Filoche kommentárnak azt írta: „mocskos figura, a franciák hamarosan mindannyian megtudják”. A bejegyzést a megjelenést követően néhány órával törölte a politikus. „Visszavontam, többet nem lesz kint, elnézést kértem. Mit tehetnék még?” - mondta szombaton Gérard Filoche, aki az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű jogvédő szervezet egyik alapítója. A montázst februárban Alain Soral szélsőjobboldali publicista is közzétette az internetes oldalán, és ellene is eljárás indult.

A PS szombaton „tűrhetetlennek, megbocsáthatatlannak és elfogadhatatlannak” nevezte a tweetet, amely „sérti a szocializmus értékeit”, és ezért megindította Gérard Filoche kizárási folyamatát. Több jogvédő szervezet és Jacques Attali is jelezte, hogy feljelentést tesz.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. november 21. 09:28
Ja kerem ha nekik a dollar szemita jelkep, akkor nincs tobb kerdesem, ezzel maguk sullyedtek az antiszemitizmus legmelyebb mocsaraba :)
MZ/X
2017. november 21. 08:52
Én ebben is Putyin kezét sejtem, vagy Orbánét, az nem lehet, hogy francia politikus ilyent tegyen...
Senye Péter
2017. november 21. 08:17
Csak ne érjünk el Richelieu bíboros szintjére: "Mutassatok nekem a legbecsületesebb ember kezével írt hat sort, találok benne valamit, amiért felakasztják"
péterx
2017. november 21. 08:06
Ez tűrhetetlen , megbocsáthatatlan , elfogadhatatlan" , de az abortusz meg emberi jog...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik