Antiszemita tweet miatt zárták ki a francia szocialista politikust pártjából

2017. november 20. 23:06

A párizsi ügyészség eljárást indított hétfő este Gérard Filoche, a francia Szocialista Párt egyik vezetőségi tagja ellen egy Emmanuel Macron államfőt célzó antiszemita tweet miatt. A politikust pártja kizárta soraiból.

A párizsi ügyészség eljárást indított hétfő este Gérard Filoche, a francia Szocialista Párt (PS) egyik vezetőségi tagja ellen egy Emmanuel Macron államfőt célzó antiszemita tweet miatt. A politikust pártja kizárta soraiból. Az ügyészség etnikai, nemzeti, faji vagy vallási hovatartozással szembeni erőszakra vagy gyűlöletre uszítás gyanújával indított vizsgálatot – közölte a vádhatóság.

A baloldali politikus péntek este egy fotót tett közzé a Twitter fiókjában, amelyen Emmnauel Macron magasba tartott kezekkel egy földgömb mögött látható, karján egy náci karszalaggal, amelyen a horogkeresztet egy dollárjellel helyettesítették, a háttérben pedig az amerikai és az izraeli zászló, valamint Patrick Drahi, az Altice távközlési vállalat vezetőjének, Jacob Rothschild bankárnak és Jacques Attali befolyásos közgazdásznak és esszéistának a fotója jelenik meg. Gérard Filoche kommentárnak azt írta: „mocskos figura, a franciák hamarosan mindannyian megtudják”. A bejegyzést a megjelenést követően néhány órával törölte a politikus. „Visszavontam, többet nem lesz kint, elnézést kértem. Mit tehetnék még?” - mondta szombaton Gérard Filoche, aki az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű jogvédő szervezet egyik alapítója. A montázst februárban Alain Soral szélsőjobboldali publicista is közzétette az internetes oldalán, és ellene is eljárás indult.

A PS szombaton „tűrhetetlennek, megbocsáthatatlannak és elfogadhatatlannak” nevezte a tweetet, amely „sérti a szocializmus értékeit”, és ezért megindította Gérard Filoche kizárási folyamatát. Több jogvédő szervezet és Jacques Attali is jelezte, hogy feljelentést tesz.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/121039