Magyar Nemzet: Panaszok érkeznek a nyugdíjkiegészítés érkezésére

2017. november 15. 08:23

Sokan nem kapták meg a novemberi nyugdíjutalással a nyugdíjkorrekciót és a nyugdíjprémiumot a Magyar Nemzet szerint. A lap azt írja: sokan úgy vették, biztosan kapnak 24 ezer forintos kiegészítést, holott ez csak átlagos összegként jelent meg.

Százával érkeznek a Magyar Államkincstárhoz a novemberi nyugdíj-kifizetésekkel kapcsolatban a Magyar Nemzet szerint, miközben a postai átutalások még csak most kezdődnek. Egyes panaszok szerint sem a nyugdíjkorrekció, sem a nyugdíjprémium nem érkezett meg.

Az államkincstár szerint ugyanakkor nincs semmi probléma a kifizetésekkel. Hozzátették: többségében a 80 ezer forint fölötti juttatásban részesülő nyugdíjasok reklamálják a nyugdíjprémium összegét, amelyet 12 ezer forintban maximáltak.

Barát Gábor nyugdíjszakértő a Magyar Nemzetnek nyilatkozva kizártnak tartotta, hogy elszámoltak volna valamit, ugyanakkor szerinte rossz ötlet volt az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságot november 1-jétől beolvasztani az államkincstárba. Ő úgy látja: a sok felháborodás annak köszönhető, hogy elmaradt a korrekt tájékoztatás.

A 2,7 millió nyugdíjasnak novemberben átlagosan 24 forintos pluszjuttatást kellene kapnia Balog Zoltán októberi bejelentése szerint.

Az egyösszegű, egész évre (12 hónapra) vonatkozó korrekció mértéke a novemberi ellátás 9,6 százaléka (12 hónap szorozva 0,8 százalékkal). A nyugdíjprémium 80 ezer forintos ellátás fölött maximum 12 ezer forint, az alatt az ellátás összegének a negyede, szorozva 0,6-del. Ez 60 ezer forintos nyugdíjjal számolva 9000 forintot jelent – írja a lap.

A törvény szerint ha a GDP növekedése 3,5 százaléknál magasabb, akkor a nyugdíjkorhatárt betöltötteknek nyugdíjprémium jár. Novák Katalin államtitkár korábban arról beszélt: a nyugdíjprémium maximuma 12 ezer forint, amit egy átlagnyugdíjas meg is kap. A prémiumon felül kiegészítő nyugdíjemelést is fizetnek, ami egy 118 ezer forintos átlagnyugdíjnál több mint 11 ezer forintot jelent. Így egy átlagnyugdíjas mintegy 23 ezer forinttal kap többet novemberben, mint amennyi esedékes lenne.

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/120763