ÁSZ: 14 párt nem jutott mandátumhoz 2014-ben

2017. november 15. 09:22

Tizennégy olyan párt volt az előző választásokon, amelyek el tudtak indulni, de mandátumot nem szereztek. Mutatjuk őket.

Tizennégy olyan párt volt, amely, bár megmérette magát, nem jutott mandátumhoz 2014-ben, az előző országgyűlési választásokon – mondta Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

A főtitkár fontos előrelépésnek nevezte a kampányfinanszírozási törvény módosítását, amiről kedden döntött a parlament. Ennek értelmében, ha egy állami kampánytámogatásban részesülő párt az országgyűlési választáson egyszázalékos eredményt sem ér el, köteles visszafizetni az államtól kapott kampánypénzt.

Mint mondta, fontos az is, hogy a módosítás után azokat a pártokat is ellenőrizheti az ÁSZ, amelyek 1 százalék feletti eredményt értek el.
A főtitkár közlése szerint az általuk 2014-ben ellenőrzött 14 párt összesen 3,5 milliárd forintnyi támogatást kapott. Az ÁSZ vizsgálata 12 pártnál állapított meg valamilyen szabálytalanságot a közpénzek felhasználásában – tette hozzá. 

Példaként említette, hogy találtak gyanús – valószínűleg fiktív – számlákat, és olyanokat, amelyek nem feleltek meg a számviteli törvény előírásainak. Kilenc esetben kellett emiatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordulniuk.

A 2014 választás után egyébként a jelölő szervezetek 38 ezer ajánlóívvel nem számoltak el időben, ezért csaknem 80 pártot és magánszemélyt összesen 2,1 milliárd forintra bírságoltak a választási bizottságok. 

A 14 párt pedig (amelyeket Holman nem listázott): Együtt 2014; Sportos és Egészséges Magyarországért Párt; Új Magyarország Párt; Zöldek; FKGP, Új Dimenzió Párt; Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt; Magyarországi Cigány Párt; Munkáspárt; Összefogás Párt; Szociáldemokraták; A Haza Nem Eladó; Jólét és Szabadság Demokrata Közösség; és a Seres Mária Szövetségesei.

(MTI, Wikipédia, fotó: MTI)

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/120765