Ítéletet kellett volna hozni

Kúria: Törvénysértő volt Ahmed H ítéletének felfüggesztése

2017. november 14. 12:25

A Legfőbb Ügyészségnek adott igazat a Kúria Ahmed H. perében. A Kúria szerint is hiba volt hatályon kívül helyezni az elsőfokú ítéletet és új eljárást elrendelni.

Törvénysértő volt, hogy a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás ügyében első fokon terrorcselekmény miatt elmarasztalt Ahmed H. ítéletét és új elsőfokú eljárást rendelt el – mondta ki a Kúria kedden kihirdetett határozatában.

A Kúriához a Legfőbb Ügyészség fordult a jogorvoslat a törvényesség érdekében eszközével. A Kúria igazat adott a Legfőbb Ügyészségnek, és kimondta, hogy ítéletet kellett volna hoznia a Szegedi Ítélőtáblának az ügyben. A Kúria döntése azonban az ügy érdemét nem érinti, a már zajló megismételt eljárás folytatódik, hiszen a Kúria elsősorban elvi, eljárásjogi kérdésekben foglalt állást a jövőre nézve. 

A bíróság egyetértett a jogorvoslatot kezdeményező Legfőbb Ügyészséggel abban, hogy a táblabíróság a hatályon kívül helyezés indoklásában megjelölt hiányosságokat pótolhatta volna a másodfokú eljárásban, azaz az elsőfokú ítéletet érdemben kellett volna felülbírálnia.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/120726