Kevesek

2017. november 14. 06:46

Kacsoh Dániel
Magyar Hírlap

Aligha meglepő, hogy az ellenzéknek nem tetszett Orbán Viktor hétvégi kongresszusi beszéde.

„Érkeztek a szokásos fordulatok, talán az egyik közös pont a reakciókban ismét az volt, hogy a Fidesz tönkretette az országot, és nem érdekli az emberek véleménye. Nyilván: ezért indul a választáson. A magyar társadalom legfeljebb egy százalékát képviselő, »demokratikus« szempontból mégis potenciális kormányváltó Juhász Péter szerint Orbánnak már fogalma sincs arról, mitől lesznek Magyarország polgárai boldogabbak.

Biztos nem ugyanazt a filmet nézzük. Lehet, túlzásnak tűnik, ettől még igaz: Európában példa nélküli, hogy egy kormányzó párt mögött az emberek ilyen széles, stabil, hosszan tartó támogatása álljon. Egyes elemzők részéről arról szokás értekezni, hogy a Nézőpont Intézet legújabb felmérése által is megerősített, immár elsöprő Fidesz-előny oka »csupán« annyi, hogy a bevándorlás kérdése mindent visz. Márpedig ebben a témában a kormányzati válaszok a nyerők, nincs mese. Csakhogy a migrációs krízis kirobbanása előtt volt már nagyjából öt évnyi kormányzás, közben meg három nyertes választás is, mindez minimum árnyalja az önfelmentő tézist. 

Az okok között sokkal nagyobb szerepe lehet annak, hogy a kormányzás, olykor zökkenőkkel, hibákkal és korrekciókkal, de mégis folyamatosan világos értékek mentén zajlott, illetve zajlik, a hívószavak és a hangsúlyok nem változnak: család, nemzet, biztonság. És – nem utolsósorban – vannak kézzelfogható eredmények is!

Miközben ugyanis az ellenzék, illetve a hozzá igazodó kutatások és »civilek« szerint az ország leszakadóban, a lakosság pedig mély letargiában van, addig a tények ettől igencsak eltérő képet rajzolnak ki. Magyarország gazdasági növekedése impozáns, végre beindult a bérek érzékelhető növekedése, lassan mindenkinek van munkája, a régió európai befolyása nő, a magyar migrációs megoldások, bár továbbra is hatalmas az ellenállás, lassan Nyugaton is érvényt szereznek. A jelek szerint az emberek megértették azt is, hogy a Brüsszellel felvállalt konfliktusok és viták soha nem az Európai Unió ellen, hanem éppen Európa megmaradásáért vannak. Ebben a hitükben pedig csak megerősíthette őket a kormányfő beszéde.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/120707