Francia belügyminiszter: Felkészültebbek vagyunk a terrorizmus elleni küzdelemben

2017. november 12. 18:57

A szolgálataink felkészültebbek a merényletek meghiúsítására. Minden héten megteszik, hírverés nélkül – mondta Gérard Collomb francia belügyminiszter a 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat második évfordulója alkalmából adott interjújában.

A terrorizmus elleni küzdelemben Franciaország felkészültebb, mint két évvel ezelőtt – mondta Gérard Collomb francia belügyminiszter a 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat második évfordulója alkalmából a Le Journal du Dimanche című vasárnapi lapnak adott interjúban.

A belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a 2012-ben katonák és zsidó gyerekek ellen Toulouse-ban és Montauban elkövetett iszlamista merényletek, majd a 2015 januárjában a Charlie Hebdo szatirikus hetilapnál és egy zsidó élelmiszerboltban végrehajtott dzsihadista támadások után a november 13-i volt „az első tömegmészárlás, amelynek az volt a célja, hogy minél több áldozatot szedjen”„A szolgálataink felkészültebbek a merényletek meghiúsítására. Minden héten megteszik, hírverés nélkül” – hangsúlyozta a belügyminiszter.

Gérard Collomb szerint Franciaországban a terrorfenyegetettség „továbbra is nagyon magas”, de miközben „a terroristajelöltek fejlődnek a módszerek terén, mi is (fejlődünk)”. A két évvel ezelőtti terrortámadást „egyik országból a másikba ingázó, szervezett kommandók” hajtották végre, ami azóta kevésbé jellemző, de „éppen ezért még nehezebb kiszűrni” a merényletterveket – hívta fel a figyelmet.

A börtönökben tapasztalható radikalizálódást a belügyminiszter szerint a hatóságok figyelemmel kísérik. „Egyes elítéltek, akik letöltötték a büntetésüket, azért nem szabadulhattak, mert rájöttünk, hogy merényleteket terveznek, amint szabadulnak. Ezért eljárás indult ellenük” – mondta Colomb.

A belügyminiszter szerint a Szíriába utazó franciák száma mostanra „megközelíti a nullát”, és nincs tömeges hazatérés sem, de egyes dzsihadisták „gyerekeit haza kell telepíteni”. Azt is megerősítette, hogy a párizsi merényletek éjszakáján kihirdetett és november 1-jén véget ért rendkívüli állapot 719 napja alatt a hatóságok 32 terrortámadást hiúsítottak meg. A támadások második évfordulóján Emmanuel Macron államfő hétfőn a túlélők és az áldozatok hozzátartozóinak kíséretében ellátogat a merényletek valamennyi helyszínére.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/120635