Merkel szorult helyzetben

2017. november 10. 11:44

Hoppál Hunor
Polgár Portál

Így válik Merkel néhány hónap alatt magabiztos kancellárból elkeseredett kompromisszumkötővé.

„A német politika diszkrét bája, hogy a vitás kérdések vonalai nem minden esetben ott húzódnak, ahol gondolnánk.

A liberálisok jobban ellenzik a bevándorlást, mint a kereszténydemokraták. Miközben a CDU még mindig a korlátlan befogadás híve, az FDP elnöke a földközi-tengeri migrációs útvonalak lezárását szorgalmazza, a nyitott határok politikáját a liberális értékekkel szembemenőnek nevezte, az integrációról pedig az a véleménye, hogy ha valaki nem akar beilleszkedni, azt haza kell küldeni.

Bár első reakciónk az értetlenség lehet, mégis inkább az az észrevételünk, hogy aggasztó tendenciákat láthatunk, ha szétnézünk „a széttagolt” Németországban. A migráció, a klímavédelem, a közlekedés és a mezőgazdaság kérdéseiben súlyos nézeteltérések kerültek felszínre. Nehéz időszak elé néz tehát Angela Merkel. Vége számára a következménynélküliség időszakának, hiszen sarkában áll majd az áttörést elért AfD, amely erős parlamenti jelenlétével a kancellár döntéseinek kíméletlen ellenőrzője lesz. Ha pedig nagy nehezen megegyezésre jut a három párt, a kormányfőnek aligha lesz oka a pezsgőbontásra. Ugyanis a Jamaica-koalíció megkötése esetén a következő négy évben várhatóan belső viták fogják háromfelé szakítani a kormányt. Már most látható, hogy a negyedik ciklusát kezdő kancellárnak egyes ügyekben a totális széthúzás okozta összeomlás veszélyét kell majd elhárítania, és mindvégig egyben kell tartania a leendő kabinetet.

Így válik Merkel néhány hónap alatt magabiztos kancellárból elkeseredett kompromisszumkötővé, köszönhetően elhibázott migrációs politikájának, valamint hajdani koalíciós partnere valóságot nélkülöző politizálásának.

Nehézségei sorát folytathatjuk még azzal, hogy két szomszédos országában is fülkeforradalom zajlott az utóbbi hetekben, várhatóan Sebastian Kurz és Andrej Babis is csatlakoznak az orbáni migrációs állásponthoz a Willkommenskultur ellenében.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/120547