„Soros-terv” helyett euró-terv

2017. november 09. 07:31

Magyarország közép- és hosszú távú sorsát nem a délibábos „sorosozás”, hanem a formálódó „nagy euró-terv” fogja radikálisan befolyásolni.

2017. november 09. 07:31
Ujhelyi István
Ujhelyi István
Népszava

„Miközben az Orbán-kormány azzal van elfoglalva, hogy minden gőzt ráengedjen a gyűlöletet harsogó sípokra és a felfestett formában nem létező »Soros-tervvel« hergelje a magyar közvéleményt, aközben az európai közösség épp jelentős átalakulások előtt és alatt áll. Ha úgy tetszik, Magyarország közép- és hosszú távú sorsát nem a délibábos »sorosozás«, hanem a formálódó »nagy euró-terv« fogja radikálisan befolyásolni. A magyar kormánynak és ellenzékének, minden európai demokratának prioritásként kell ezt a kérdést kezelni, ha valóban érdekli a magyar nemzet sorsa és európai jövője. Határozottan állítom, hogy a közös valuta mielőbbi bevezetése nem csupán közgazdasági kérdés (a tervezett könnyítésekkel még kevésbé lesz az), hanem éles politikai választás, amely társadalmunk szociális fejlettségét és biztonságát is meghatározza. Leegyszerűsítve: ha lesz eurónk és részei leszünk a szorosabban együttműködő euró-csoportnak, akkor hatással és befolyással tudunk lenni az európai folyamatokra, nem szorulunk végzetesen az EU kirekesztettjei közé és nem süllyedünk visszafordíthatatlanul a putyini árnyékvilágba.

Az euró mielőbbi bevezetése érdekében indított online-petíciómat több ezren írták már alá, a demokratikus ellenzéki oldalon pedig az LMP kivételével mindegyik párt egyetért azzal, hogy a közös valutához való mielőbbi csatlakozásunk elengedhetetlen ahhoz, hogy hazánkat a fejlődést jelentő európai fősodorban tartsuk. A Fidesz hozzáállása ebben is árulkodó: a pártelnököknek euró-ügyben írt levelemre Gulyás Gergely alelnök válaszolt a kormánypártok részéről, természetesen elütve a lényeget és szánalmas »migránsozással« érvelve a kérdésben. A Fidesz most azt mondja, hogy az euró bevezetése csak a »hosszú távú terveik között szerepel« és egyáltalán nincsenek meggyőződve arról, hogy egyébként a magyar gazdaság érdekét szolgálná. A Fidesz kétszínűségének bizonyítékaként elég felütni a párt hatályban lévő európai parlamenti programját (»Igen, Magyarország többre képes!«), amelyben a közös valuta mielőbb bevezetését szorgalmazzák és a korábbi balliberális kormányokat ostorozzák - részben jogosan - az euró bevezetésének halogatása miatt. Miközben Gulyás Gergely most az euró-zóna sérülékenységével próbálja menteni a Fidesz menthetetlen álláspontját, addig a válság után kiadott programjukban ez a kitétel szerepel: »a jelenlegi pénzügyi, gazdasági válságban az euró kiállta a próbát, bebizonyította, hogy stabil pénznem.« Az Orbán Viktor vezette párt dokumentumában az is szerepel, hogy »az euró bevezetése integrációs politikánk egészébe illeszkedik; a legszorosabb unión belüli együttműködésre törekvő, úgynevezett mag-országokhoz tartozás minden szempontból kívánatos cél.« Ehhez képest a Fidesz-kormány most még azt is elutasítja, hogy az euró-csoport pénzügyminisztereinek tanácsában megfigyelői státuszáért folyamodjunk. És akkor a legszebb mondatot se hagyjuk ki a Fidesz programjából: az euró mielőbbi bevezetése »a nemzeti önbecsülés szempontjából is fontos fegyvertény lesz«. Kétszínűség felsőfokon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
etymon
2017. november 22. 20:51
Ezt a cikket eddig olvastam: "akkor hatással és befolyással tudunk lenni az európai folyamatokra, nem szorulunk végzetesen az EU kirekesztettjei közé és nem süllyedünk visszafordíthatatlanul a putyini árnyékvilágba." - a hiteltelenség ekkora bizonyítéka után, egy bötüt sem szabad elolvasni ettől a degenerált Újhelyitől. 1) Egy jottányival sem lesz nagyobb befolyásunk semmire sem! 2) Nem szorultunk az EU kirekesztettjei közé, ráadásul a libernáci világban úgy tudtam tilos a kirekesztgetés! Ugye Újhelyi?! 3) Nem süllyedünk a putyini árnyékvilágba! Az ilyen szándék abban az időszakban volt kitapintható, amikor Toto kutya pofánnyalta Putyint, Gyurcsány dácsájában!
kitiltott
2017. november 21. 22:49
Ha a hazaárulás megint BTK ba ütköző cselekmény lesz etéket a sorospatkanyokat el lehet majd száműzni Magyarországról oda ahova valok a sivatag közepébe
balsors
2017. november 20. 21:19
Mintha a német választások másnapjára új világot ígért volna, mára pedig romokban az ígéret.
portavox
2017. november 18. 14:22
Európa zsidósága!Most kellene észnél lenni.A muszlim nem a keresztyént fogja először irtani.,hanem a zsidót.Zsinagóga előtt muszlim zsaru,pár másik megy önfelrobbantani,az őr nem fogja őket akadályozni.Hol a baromi nagy eszük?EU zsidóság?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik