„Soros-terv” helyett euró-terv

2017. november 9. 07:31

Ujhelyi István
Népszava

Magyarország közép- és hosszú távú sorsát nem a délibábos „sorosozás”, hanem a formálódó „nagy euró-terv” fogja radikálisan befolyásolni.

„Miközben az Orbán-kormány azzal van elfoglalva, hogy minden gőzt ráengedjen a gyűlöletet harsogó sípokra és a felfestett formában nem létező »Soros-tervvel« hergelje a magyar közvéleményt, aközben az európai közösség épp jelentős átalakulások előtt és alatt áll. Ha úgy tetszik, Magyarország közép- és hosszú távú sorsát nem a délibábos »sorosozás«, hanem a formálódó »nagy euró-terv« fogja radikálisan befolyásolni. A magyar kormánynak és ellenzékének, minden európai demokratának prioritásként kell ezt a kérdést kezelni, ha valóban érdekli a magyar nemzet sorsa és európai jövője. Határozottan állítom, hogy a közös valuta mielőbbi bevezetése nem csupán közgazdasági kérdés (a tervezett könnyítésekkel még kevésbé lesz az), hanem éles politikai választás, amely társadalmunk szociális fejlettségét és biztonságát is meghatározza. Leegyszerűsítve: ha lesz eurónk és részei leszünk a szorosabban együttműködő euró-csoportnak, akkor hatással és befolyással tudunk lenni az európai folyamatokra, nem szorulunk végzetesen az EU kirekesztettjei közé és nem süllyedünk visszafordíthatatlanul a putyini árnyékvilágba.

Az euró mielőbbi bevezetése érdekében indított online-petíciómat több ezren írták már alá, a demokratikus ellenzéki oldalon pedig az LMP kivételével mindegyik párt egyetért azzal, hogy a közös valutához való mielőbbi csatlakozásunk elengedhetetlen ahhoz, hogy hazánkat a fejlődést jelentő európai fősodorban tartsuk. A Fidesz hozzáállása ebben is árulkodó: a pártelnököknek euró-ügyben írt levelemre Gulyás Gergely alelnök válaszolt a kormánypártok részéről, természetesen elütve a lényeget és szánalmas »migránsozással« érvelve a kérdésben. A Fidesz most azt mondja, hogy az euró bevezetése csak a »hosszú távú terveik között szerepel« és egyáltalán nincsenek meggyőződve arról, hogy egyébként a magyar gazdaság érdekét szolgálná. A Fidesz kétszínűségének bizonyítékaként elég felütni a párt hatályban lévő európai parlamenti programját (»Igen, Magyarország többre képes!«), amelyben a közös valuta mielőbb bevezetését szorgalmazzák és a korábbi balliberális kormányokat ostorozzák - részben jogosan - az euró bevezetésének halogatása miatt. Miközben Gulyás Gergely most az euró-zóna sérülékenységével próbálja menteni a Fidesz menthetetlen álláspontját, addig a válság után kiadott programjukban ez a kitétel szerepel: »a jelenlegi pénzügyi, gazdasági válságban az euró kiállta a próbát, bebizonyította, hogy stabil pénznem.« Az Orbán Viktor vezette párt dokumentumában az is szerepel, hogy »az euró bevezetése integrációs politikánk egészébe illeszkedik; a legszorosabb unión belüli együttműködésre törekvő, úgynevezett mag-országokhoz tartozás minden szempontból kívánatos cél.« Ehhez képest a Fidesz-kormány most még azt is elutasítja, hogy az euró-csoport pénzügyminisztereinek tanácsában megfigyelői státuszáért folyamodjunk. És akkor a legszebb mondatot se hagyjuk ki a Fidesz programjából: az euró mielőbbi bevezetése »a nemzeti önbecsülés szempontjából is fontos fegyvertény lesz«. Kétszínűség felsőfokon.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/120481