Az ellenzék teljes kicserélődésére van szükség

2017. november 8. 15:55

Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

A mai ellenzék nagy részének életét meghosszabbítani ebben a kénytelen várakozásban az egyik legnagyobb ostobaság volna.

„Nyilván nincs oka örömre annak a polgárnak, aki a magyar nép helyébe valami másfélét vizionált, és most kénytelen csalódni. De ennyi idő után már érdemes volna legalább elkezdenie gondolkozni. Mondjuk azon, hogy mivel segíthetné elő a magyar nép hamarabbi ébredését és a jövőbeni kisebb csalódását, hogy amikor eljön az Orbán-rendszer elmállása, akkor ne álljunk ott alkotó stratégiák nélkül, és a legkevésbé se álljunk ott a mai leszerepelt bagázzsal egyedül választható alternatívaként.

Az »1980-as évek közepére a Kádár-rendszer legitimitása, vagyis társadalmi elfogadottsága megrendült, az 1980-as évek utolsó harmadára pedig minimálisra zsugorodott. Mi volt ennek az oka? Úgy gondoljuk, hogy alapvetően ugyanúgy a gazdaság teljesítménye, mint korábban, a rendszer nagyfokú elfogadottsága idején, csupán ellenkező előjellel.« – írja Romsics. Ezek szerint amíg az orbánizmus a gazdaságot és a társadalmi méltányosság látszatát illetően kielégíti a többséget, addig marad. Nem okvetlenül van ez így, lehetne talán egy új jövőképpel és narratívával is hódítani és felülírni a gazdasági logikát, de láthatóan alkotásra futja a legkevésbé ellenzéki oldalon. A gyakorlat tehát azt mutatja, hogy ki kell várnunk, amíg a gazdasági terméketlensége és méltánytalansága aláássa a rezsimet. Ha így lesz.

A mai ellenzék nagy részének életét meghosszabbítani ebben a kénytelen várakozásban az egyik legnagyobb ostobaság volna. 2018-tól további ellenzéki pártok alakulására van szükségünk a Momentum mellett, és a mai ellenzéket teljesen ki kell szorítani.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/120446