Nem lesznek mecsetek Magyarországon?

2017. november 5. 16:35

Gulyás Gergely szerint van ilyen kezdeményezés, és támogatják.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője volt Bayer Zsolt Mélymagyar című műsorának vendége az Echo TV-n, a beszélgetés során szóba került a New York-i gázolásos terrormerénylet is, melynek kapcsán Gulyás kifejtette: „Azt mutatja a mostani tragikus terrorcselekmény, hogy ahol a radikális iszlám felüti a fejét, engedik meghonosodni, ott ilyen cselekmények mindig, minden pillanatban előfordulhatnak. Ma, amikor Nyugat-Európa egy ilyen térhódítás közepette a vallásszabadságot hangoztatja... félreértés ne essék, senki nem az egyéni vallásgyakorlást akarja megakadályozni, de azzal kapcsolatban, hogy ez közösségi legyen az iszlám vallás esetén, nemzetbiztonsági kérdéseket igenis fel kell vetni, mert ha valaki ezt nem teszi meg, akkor majd a sajnálkozó nyilatkozatokat adhatja ki a terrorcselekményekről.”

Gulyás kijelentésére reagálva Bayer megállapította: ahol van mecset, ott van a baj. Gulyás helyeslőleg válaszolt: „Így van, tehát ezért Magyarországon nem lesz mecset. Van ilyen kezdeményezés. Világosan ki kell mondani, hogy ez a jelenlegi helyzetben a saját biztonságunk szempontjából negatívumokkal járna. Sajnáljuk azt, aki ennek vesztese, de nem tudunk változtatni ezen az álláspontunkon, mert ez nem csupán vallásszabadság kérdése, hanem az ország biztonságának kérdése is.

Az Index adja hírül, hogy a Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület közleményt adott ki, mellyel megdöbbenésüknek adtak hangot Gulyás kijelentésével kapcsolatban. „Gulyás Gergely tavaly még jelenlétével tisztelte meg az iszlám magyarországi elismerésének 100. évfordulójára rendezett konferenciát. Most viszont számos nemzetközi egyezményben és európai uniós jogszabályban, továbbá az Alaptörvény VII. cikkében garantált szabadságjog korlátozására tett utalást. Ez utóbbi szerint a vallás szabadságához való jog magában foglalja azt is, hogy az adott vallást »akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa...gyakorolja vagy tanítsa«. Az Alkotmánybíróság továbbá nemrég kimondta a hasonló korlátozást bevezető ásotthalmi rendelet alkotmányellenességét. Hazánkban számos, mecsetként funkcionáló imaház működik, melyek szabadon látogathatók, így bárki meggyőződhet arról, hogy semmilyen radikalizáció nem folyik bennük. Arra kérjük a döntéshozókat, hogy ne bélyegezzenek meg kollektíven közösségeket, a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyeket egyénileg kell kiszűrni. A MIJE jelezni fogja a hatóságoknak, ha ilyen személyekről szerez tudomást, de jogaink korlátozása ellen tiltakozni fogunk a megfelelő fórumokon” – írják.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/120266