Egyetértés van

Szijjártó: Görögország szövetségesünk a kisebbségi jogok területén

2017. október 30. 10:09

„Szoros szövetségesek maradunk az ukrán oktatási törvény okozta helyzetben” Görögországgal – jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn az athéni látogatásáról nyilatkozva.

Görögország ezután is szoros szövetségese marad Magyarországnak a kisebbségi jogok területén, legyen szó akár a nemzeti, akár a vallási kisebbségek jogairól – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az MTI-nek telefonon nyilatkozva athéni látogatásáról. A miniszter a Vallási és kulturális pluralizmus, békés egymás mellett élés a Közel-Keleten című konferencián vett részt, és találkozott görög kollégájával, Nikosz Kociasszal.

Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: egyetértés van Athén és Budapest között abban, hogy szerzett kisebbségi jogokban visszalépés nem lehetséges. „Éppen ezért szoros szövetségesek maradunk az ukrán oktatási törvény okozta helyzetben is, amelyben korábban a román, a bolgár és a görög külügyminiszterrel közösen levélben fordultam több európai intézmény vezetőjéhez és magához az ukrán külügyminiszterhez” – tette hozzá.

A magyar kormány világossá tette, hogy mindaddig amíg Ukrajnában a nemrég elfogadott és a kisebbségek jogait súlyosan sértő oktatási törvény van érvényben, Magyarország minden létező diplomáciai eszközt felhasznál arra, hogy Ukrajnát a törvény visszavonására és arra késztesse, hogy adja vissza a magyaroknak elvett kisebbségi jogaikat – jelentette ki.

Ebben a vitában Magyarország számíthat Görögország szövetségére, hiszen a balkáni ország is azt az elvet vallja, hogy meg kell védeni a kisebbségek jogait. De ez nem csak a nemzeti kisebbségekre vonatkozik, hanem a vallási kisebbségekre is, az ő védelmükben is szoros szövetségese egymásnak a két ország. A görög kormány is megkülönböztetett figyelmet szentel a közel-keleti keresztények védelmének, akárcsak a magyar. Mára ugyanis a kereszténység vált a legüldözöttebb vallássá a világon: minden vallása miatt üldözött öt emberből négy keresztény – emlékeztetett Szijjártó Péter. „Világossá kell tennünk: nem hagyhatjuk sem a Közel-Keleten, sem a világ más válságrégióiban, hogy a keresztény közösségeket a megsemmisítéssel fenyegessék vagy el kelljen menekülniük otthonukból” – szögezte le a miniszter.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/119917