Kistarcsai tábor: a sötét 20. század tanúja

2017. október 23. 13:20

A legsötétebb 20. századi idők tanúja a kistarcsai internálótábor, ahol '56 után megtorlások is történtek. Meszleny Zita és Krč Viktor videóriportja a történelmi emlékezet nyomában.

2017. október 23. 13:20

Európa legvegyesebb fogolytábora. A hely, ahonnan az első magyarországi zsidókat deportáló vonat indult. A második világháború után a legfontosabb deportáló hely az országban. Az '56-os forradalmat követő megtorlások egyik fő színtere.

A kistarcsai internáló táborban jártunk.

Meszleny Zita és Krč Viktor videóriportja.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. október 24. 09:01
Szanyi birtok
navis praetoria
2017. október 23. 16:55
Érvelési hibáid: Kontextus. Hamis premissza. Ad hominem. Tehát amikor a börtönőr bezárja a letartóztatottat, vagy az elitéltet, az ugyanolyan bűn, mint amikor az emberrabló zárja be áldozatát. Mert ugyebár a tett: a bezárás konstituálja a bűnt. Kóstold meg gyógyszered: egy kiváló nyilas vagy komcsi vérbíró veszett el benned. Családi örökség lehet nálad, opusodból egész szépen körvonalazódik.
SilentBob
2017. október 23. 15:45
Az ÁVH mellesleg pénzmosással is foglalkozott, az utóbbi tevékenysége során megforgatott összegeket (amely csak egyetlen esetben vélhetően több mint kétmilliárd, a Stasitól érkezett nyugatnémet márkára rúgott) azonban kevésbé precízen tartotta nyilván, s így azoknak némely esetben (már amennyiben valóban léteztek) nyoma veszett. Az ilyen összegek sokszor magánvagyonná konvertálódtak: a Princz Gyula vezette ÁVH-brigád - amely Szücs ezredest agyonverte - páncélszekrényében több millió forint értékű ékszert és készpénzt (egy része valuta) talált. http://hirekhirek.network.hu/blog/hirek_hirek_hirek_klub_hirei/hajdani-avo-sok-es-gyermekeik-ma-sikeres-ugyvedek-bankszakma-es-a-media-kiemelt-vezetoi-mind-a-mai-napig-eros-hatassal-birnak-a-tarsadalomra-ennek-allit-emleket-chrudinak-alajos-filmje Elvtársak, a kurva anyátokat.
SilentBob
2017. október 23. 15:34
Az 1948. szeptember 6-i, 288.009/1948. BM sz. rendelettel megalakult a Belügyminisztérium Államvédelmi Hatósága, majd egy átszervezés után már országos hatáskörű szervként működő – a politikai rendőrség szervezetén belül – a VI. Jogi és Börtönügyi Főosztály, majd a Vizsgálati Főosztály vezetése alá helyezték az ÁVH börtöneit és internálótáborait. Ekkortól vált általánossá az a gyakorlat, hogy akit valamilyen okból nem akartak bíróság elé állítani, azt internálták. A kiválasztás alapja sok esetben kideríthetetlen és irracionális volt. A szovjet mintára kialakított ún. nyitott végrehajtási helyek – gyárak, üzemek, bányák – szinte az egész országot behálózták. Mintegy 45 helyen dolgoztak internáltak. Így többek között ipari létesítmények építkezésein (Lábatlan, Almásfüzitő, Tiszalök, Csepel stb.), középületek létesítésénél (a miskolci és a veszprémi egyetem), felújításoknál (Budavára), bányákban (Oroszlány, Recsk, Komló, Várpalota stb.), valamint számos helyen ipari és mezőgazdasági (Hortobágy) munkát végeztek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik