Rajoy: A spanyol kormány feloszlatja a katalán kormányt

2017. október 21. 14:02

Mariano Rajoy miniszterelnök hangsúlyozta, hogy ez nem Katalónia autonómiájának felfüggesztését jelenti, hanem a kialakult helyzetért felelős személyek eltávolítását.

2017. október 21. 14:02

A politikus hangsúlyozta: ez nem Katalónia autonómiájának felfüggesztését jelenti, hanem a kialakult helyzetért felelős személyek eltávolítását, akik „az önrendelkezést törvényen kívül helyezték”.

A spanyol kormány még szombaton beterjeszti javaslatait a parlament felsőházának, hivatkozva az alkotmány 155-ös cikkére. Ez a passzus ad lehetőséget az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon az autonóm közösségekben. „A kormánynak alkalmazni kellett a 155-ös cikket, ez nem volt sem a vágyunk, sem a szándékunk” – fogalmazott Mariano Rajoy. Hangsúlyozta, hogy benyomása szerint a katalán kormány kifejezett célja volt, hogy „eljussunk idáig”, s példaként említette „egyoldalú döntéseik” sorát.

Mint mondta, amennyiben a szenátus jóváhagyja a spanyol kormány tervezett intézkedéseit, hat hónapon belül ki kell írni a helyi választásokat, bár szándéka ezt minél előbb megtenni. „Választásokat tartani, ez a cél, ezt akarja a többség, ezt mondja a józan ész" – jelentette ki, és hozzátette, hogy ezzel egy új időszak nyílhat meg. A miniszterelnök a további intézkedésekről szólva elmondta, hogy a katalán kormányzati feladatokat ideiglenesen a spanyol kormány illetékes miniszterei vennék át.

A katalán kormányzati közigazgatás változatlan formában működne tovább, ahogy a katalán parlamenti is, azzal a kitétellel, hogy nem hozhat alkotmányellenes, valamint a katalán autonóm közösségi alapokmánnyal ellentétes intézkedéseket, és nem tarthat szavazást egy új katalán elnök személyéről. Mariano Rajoy sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a spanyol kormány intézkedéseinek célja – a törvényességhez visszatérés mellett – a gazdaság helyreállításának folytatása.

Aggasztónak nevezte, hogy a legfrissebb adatok szerint már több mint ezer cég döntött úgy, hogy székhelyét átteszi Katalóniából Spanyolország más területére, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy csökken a helyi turizmus, ami a gazdaság motorjának számító ágazat. „Kérem, hogy ne menjen el több cég, nyugodtak lehetünk, mert ez (az ügy) megoldódik, anélkül, hogy több kárt okozna” – jegyezte meg. A spanyol kormány teljes intézkedéscsomagját később hozzák nyilvánosságra, azt a spanyol miniszterelnök-helyettes háttérbeszélgetésen ismerteti majd az újságírókkal. A szenátus elnöksége még szombaton, a kormány ülését követően összeül, hogy meghatározza a javaslatcsomag tárgyalásának menetét, és hogy mikor szavazhatnak róla.

(MTI)

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. október 22. 16:40
http://mandiner.hu/cikk/20171013_kovacs_istvan_a_katalanokrol_es_mas_renegatokrol „Ezzel pedig ki is lyukadtunk jelen írás leglényegesebb meglátásához, melyet velem nagynevű professzorom osztott meg anno egyetemi tanulmányaim során: a nemzetközi jog legfontosabb szabálya, hogy az erősebb kutya boldogul és minden egyéb kizárólag ezen aranyszabály igazolására szolgál. Ennek fényében gondolkodjuk el, hogy mennyi esélye van valójában a függetlenedésre Katalóniának. Na, ugye hogy nulla? És Baszkföldnek? Zéró. A szívünknek sokkal kedvesebb autonómiatörekvéseket ezúttal hagyjuk is, mert lehet, hogy túlságosan fájna az igazság. Ugyanakkor hitte volna bárki a ’70-es években, hogy egyszer majd nem lesz Jugoszlávia? Vagy, hogy mindenki számára átélhetőbb legyen: gondolta volna valaki a századelőn, hogy egyszer Erdély Románia része lesz majd? A fájó válasz feltárja a függetlenségi mozgalmakra adandó végső választ is: a történelem kereke folyton forog és sosincs végső status quo. Néhány esélytelennek tűnő követelés pedig olyan gyorsan válik majd valóra, hogy csak a fejünket fogjuk kapkodni.” Ez a mipénzünkbőlélő Kovács megmondta a tutit, kár lenne tovább ragozni.
tango47
2017. október 22. 11:08
Úgy látszik a spanyolok már nagyon vágynak egy újabb polgárháborúra.
rajgy
2017. október 22. 00:54
A 155-ös § a régi FASISZTA Franco alkotmányból maradt vissza. Itt most ugyanaz a helyzet állt elő, mint amikor 1956-ban az oroszok bevonultak a sztálinista alkotmányra hivatkozva. Mit tesz a magyar kormány? 1989-ben az akkori Orbán Viktor kiállt volna Katalónia mellett. A mai Orbán Viktor összejár a Junckerrel, Merkellel, Rajoyyal. Ez az Orbán Viktor már csak egy "politikus".
SilentBob
2017. október 22. 00:48
Ugy is van: ne legyenek nagy hatalmak - csak egy-két kiválasztott - a többi oszoljon elemeire és kussoljon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik