A kulturális háborúban a taktikázás kevés - stratégia kell

2017. október 21. 16:06

Ha a jobboldal a taktikai szintű aktuálpolitikai harcot nem hozza összhangba a kulturális háború stratégiai célkitűzéseivel, akkor elbukik.

2017. október 21. 16:06
Colonel
Ellenforradalmár

„A jobboldali politikus nemcsak rosszul méri fel a helyzetet, amikor nem törődik a kulturális háborúval, hanem nincs is ideje rá – a kormányzás, vagy a kormányzásra való törekvés minden idejét és energiáját leköti. Aztán egyszer csak azon kapja magát, hogy valami megkopott a rendszerben és már az aktuálpolitikai gépezet sem működik úgy, ahogy kellene. Sorsdöntő pillanat ez, mert ha a jobboldal a taktikai szintű aktuálpolitikai harcot nem hozza összhangba a kulturális háború stratégiai célkitűzéseivel, akkor elbukik. A kultúrharcot nem lehet megspórolni, nem lehet sokadlagos kérdésként kezelni. 

Az a politikai közösség, amely a kulturális háborúval szemben egyoldalúan előnyben részesíti az aktuálpolitikát, már középtávon kudarcra és szétesésre van ítélve. A nemzetközi baloldal esete annyiban más, hogy eszméletlen erőforrások fölött diszponál és a kultúrharc megnyerésére szakosodott hálózatai működnek, amelyek decentralizáltan és mégis teljes egységben fejtik ki tevékenységüket (pont, mint a terrorszervezetek). A jobboldal sokáig nem fáradozott azon, hogy ezekkel az erőkkel szembeforduljon.

Most végre stratégikusan kell viszonyulni ehhez a helyzethez és nem csak taktikázni, mert aki a kulturális háború rovására az aktuálpolitikai harcra koncentrál az mindkettőt elveszíti. Az értékteremtés és az építkezés akkor kezdődhet meg, ha az ellenség frontja összeomlik végre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2017. október 22. 15:41
"A nemzetközi baloldal esete annyiban más, hogy eszméletlen erőforrások fölött diszponál és a kultúrharc megnyerésére szakosodott hálózatai működnek, amelyek decentralizáltan és mégis teljes egységben fejtik ki tevékenységüket (pont, mint a terrorszervezetek)." rövid és velős!
Google
2017. október 22. 09:23
A baj ott kezdodott, amikor az EU kihagyta az alapokmanyabol a kereszteny gyokereit. z irodalom, a kepzomuveszet, a filozofia, a jog es az egesz eletunk epul nagyreszt erre. A datum, amit ma irok is a Krisztus szuletese utani 2017-es ev oktober 22. Persze, hogy az Isten utan a nemzet es a csalad szetrombolasara adtak a fejuket. Ne hagyjuk! Ne hagyjuk, hogy a normalitas, a harmonia kivesszen az eletunkbol!
noMores
2017. október 21. 21:04
A következő ciklusban erre is lesz idő és energia. Sajnos. Az MMA már elkezdte az ultraszervilis komcsi attitűddel rendelkező művészréteg kitenyésztését, szépen haladnak vele a jövőben.
tepelodo
2017. október 21. 20:04
Jó a felvetés a mára már dominánssá vált hazai jobboldali politikai tábor kulturális intézményekben való gyengeségéről. Egy másik oldalról úgy lehetne ezt a problémát megfogalmazni, hogy miközben az utóbbi években a politikai szerveződések terén már domináns helyzete van a jobboldali/nemzeti oldalnak, addig a politika háttérbázisait jelentő, csatlakozó szférákban a baloldalnak, de főként ennek is a balliberális részének van toronymagasan több híve kulcspozíciókban a különböző művészeti és akadémiai-egyetemi társadalomtudományi részlegekben. Így hiába teremtette meg magának már a nemzeti-polgári jobboldal is a médiafelületeit 2010-re, ebbe maximum csak sima újságírókat tudott toborozni-kinevelni, de tényleges szakújságírókat - megfelelő információs bázissal, illetve mögöttük az őket támogató, nekik interjúkat adó ténylegesen kompetens társadalomtudósokkal - ez az oldal nem tudott saját köreiben megszervezni. És ennek tényleg az is az oka - amit jól helyez ki a cikk -, hogy a jobboldali politikusok egyszerűen nem is értik, hogy nem elegendő a médiafelület megszerzése, hanem e mögé hozzáértő alkotmányjogászokat, politológusokat, szociológusokat, színikritikusokat, irodalmárokat stb. kell körökbe szervezni. Ezt a hiányt talán az mutatja a legjobban, hogy míg a politikailag szinte nullára csökkent és eltűnt balliberális tábornak elemző hetilapjai vannak (Magyar Narancs , HVG, Élet és Irodalom, 168 Óra) - hihetetlen elfogultsággal de hozzáértőkkel -, addig a jobboldalnak csak a félig ide tartozó Heti Válasz és az inkább napilapi szellemiségű Demokrata jut.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik