Az Andrej Babiš vezette jobbközép ANO magabiztos győzelmet aratott

2017. október 21. 16:28

Magabiztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon az Andrej Babiš vezette jobbközép ANO mozgalom. Végeredményhez közeli részadatok szerint kilenc párti parlamenti alakulhat Prágában.

2017. október 21. 16:28

Az Andrej Babiš vezette jobbközép ANO mozgalom magabiztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon.

A szavazatok majdnem 99 százalékos összesítésénél az ANO 29,79; a jobboldali Polgári Demokraták (ODS) 11,14; a féljapán elnök által vezetett nacionalista SPD 10,71; a Kalózpárt 10,7; a kommunisták 7,81; a szocdemek 7,31; a kereszténydemokraták 5,81; a liberális-konzervatív TOP 09 5,18; míg a STAN párt 5,16 százalékot szerzett.

Az 1993-ban alakult önálló Csehországban ilyen magas arányú győzelmet a parlamenti választáson még soha egyetlen párt sem szerzett. Nem várt meglepetés a szociáldemokraták és a kommunisták támogatottságának ilyen nagyarányú csökkenése.

Jaroslav Faltynek, az ANO alelnöke kijelentette, hogy a mozgalom nem zárja ki az eddigi kormánykoalíció folytatását. Milan Chovanec, a CSSD ügyvezető elnöke szerint viszont a párt nem fog tárgyalni a kormánykoalícióról, mert választási eredményével ez „nevetséges lenne”. A választási részvétel az eddigi adatok szerint 60 százalékos volt.

(MTI, Mandiner)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2017. október 22. 15:43
Az Andrej Babiš vezette jobbközép ANO magabiztos győzelmet aratott" felkészül: a libsipszichiáterek hada, hogy bebizonyítsa, hogy Babis bolond..á lá Trump...
illesl
2017. október 22. 09:26
A kérdés pusztán annyi, hogy a szlovák cseh Babiš a visegrádi négyeket erősíti-e, vagy Csehszlovákiát???
illesl
2017. október 22. 09:20
ÉN KÉREM, ÖSSZE VAGYOK ZAVARODVA. MIT KELL MONDJAK, HOGY HALADÓ LEGYEK.... Azt írta az újság, hogy a csehek bezárkozó, idegeneket nem szerető, migránsellenes nép. Mit olvasok: (i) fél-etióp - fél-cseh a legfiatalabb képviselő a leendő cseh parlamentben (ii) fél-japán, fél-cseh üzlet ember Tomio Okamura a leendő parlamentben (plakátján a ne islámu, ne teroristům szöveg). (iii) Andrej Babiš pedig Bratislavában (POZSONY, Prešpork) született szlovák. Hogy is van ez, melyik irányba mossam ki agysejtjeimet. Most mi a trendi, a csehek haladók, vagy xenofóbok, rasszisták és orbanisták????
states
2017. október 22. 06:59
Hát ez nem a soroskomcsik hétvégéje már megint. A cseh választásokhoz jön a Závecz közvélemény-kutatása ami szerint a Fidesz már a fővárosban is veri őket, ami ugyebár az utolsó szalmaszál volt, amibe kapaszkodtak. A Závecz ugye köztudottan nem egy Századvég. És ebben még nincs is benne amit a nyuggereknek hozott a mikulás. Nagyon kezd kinézni egy minden eddiginél méretesebb laposra verés tavasszal, elvtársak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik