Részeredmények

Az Andrej Babiš vezette jobbközép ANO magabiztos győzelmet aratott

2017. október 21. 16:28

Magabiztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon az Andrej Babiš vezette jobbközép ANO mozgalom. Végeredményhez közeli részadatok szerint kilenc párti parlamenti alakulhat Prágában.

Az Andrej Babiš vezette jobbközép ANO mozgalom magabiztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon.

A szavazatok majdnem 99 százalékos összesítésénél az ANO 29,79; a jobboldali Polgári Demokraták (ODS) 11,14; a féljapán elnök által vezetett nacionalista SPD 10,71; a Kalózpárt 10,7; a kommunisták 7,81; a szocdemek 7,31; a kereszténydemokraták 5,81; a liberális-konzervatív TOP 09 5,18; míg a STAN párt 5,16 százalékot szerzett.

Az 1993-ban alakult önálló Csehországban ilyen magas arányú győzelmet a parlamenti választáson még soha egyetlen párt sem szerzett. Nem várt meglepetés a szociáldemokraták és a kommunisták támogatottságának ilyen nagyarányú csökkenése.

Jaroslav Faltynek, az ANO alelnöke kijelentette, hogy a mozgalom nem zárja ki az eddigi kormánykoalíció folytatását. Milan Chovanec, a CSSD ügyvezető elnöke szerint viszont a párt nem fog tárgyalni a kormánykoalícióról, mert választási eredményével ez „nevetséges lenne”. A választási részvétel az eddigi adatok szerint 60 százalékos volt.

(MTI, Mandiner)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/119559