Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

2017. október 20. 11:49

A magyar álláspont az, hogy jobb közvetlenül orosz gázt venni, mint közvetítőkön keresztül. Ezt megértem. A mi célunk viszont az, hogy 2022-re teljesen függetlenek legyünk az orosz gáztól.

2017. október 20. 11:49
Witold Waszczykowski
Heti Válasz

Augusztusban Vlagyimir Putyin orosz elnök másodszor járt Budapesten. Mit szólt hozzá?

Nem örülünk, mert mást gondolunk Oroszországról. De ez természetes, mert más a geopolitikai helyzetünk: szerencsére Magyarország nem határos Oroszországgal, így közvetlenül nem is fenyegetett. A lengyel-orosz határ Kalinyingrádnál több mint 200 kilométer, a térséget ballisztikus rakétákkal szerelték fel, időről időre pedig fenyegetnek is minket. 

Azt mondta, nem örülnek…

…nem, mert Oroszországgal kapcsolatban egységes uniós álláspontra lenne szükség. 

Van olyan csatorna, amin ki tudják fejezni nemtetszésüket?

Nyíltan beszélünk erről Szijjártó Péterrel és Orbán Viktor miniszterelnökkel. 

Ők hogyan magyarázzák például az évente kétszeri Putyin-látogatást?

Nem érzik a közvetlen fenyegetést Oroszország irányából. Magyarországnak pedig nagy szüksége van az orosz gázra, és úgy tűnik, most ez az egyetlen lehetőség, mert az LNG-terminálok Lengyelországban és Horvátországban, a vezetékek és az interkonnektorok még nem elérhetők. Vagyis a magyar álláspont az, hogy jobb közvetlenül orosz gázt venni, mint közvetítőkön keresztül. Ezt megértem. A mi célunk viszont az, hogy 2022-re teljesen függetlenek legyünk az orosz gáztól.

Orbán Viktor első miniszterelnöksége alatt is az orosz gáztól függtünk, akkor mégsem nevezték őt az orosz elnök barátjának.

Mi nem is nevezzük annak. Pragmatikus politikus, akinek nincs más lehetősége. Ahogy mondtam, mi azon vagyunk, hogy alternatívát kínáljunk. De ha lesz alternatíva, és Magyarország nem él vele, lehet, hogy meggondoljuk magunkat.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2017. október 23. 00:33
"... mi, a kis nemzet, barátságban, zavartalan, békés, kölcsönös megbecsülésben kívánunk lenni a nagy Amerikai Egyesült Államokkal és a hatalmas orosz birodalommal egyaránt." (Mindszenty) Hatvanegy év múltán mi mást mondhatunk?
smarton
2017. október 22. 09:00
Nevetséges a lengyelek orosz fóbiája. Bár érthető, nekünk is van oláh-, szerb, tót fóbiánk. A 200 km közös határ sem létezik, Fehéroroszország és Ukrajna a közös határ. Azt meg nem hallani, hogy ezeknek lenne Lengyelországgal szemben követelni valójuk. Ha a lengyel barátaink nem nyalnák Amerika valagát, akkor az orosztól sem lenne félni valójuk. Pont ők azok, akik Amerikát a fóbiájuk miatt a Medve közelébe engedik.
illesl
2017. október 21. 11:24
Tisztelem a lengyeleket, ha találkozom velük, olyan, mintha honfitársaimmal találkoznék. Több dolog van, amit viszont nem értek. A zsigeri, józan számítást is felülíró oroszgyűlölet. Hogy utálják a németeket, utálják az oroszokat, tökéletesen megértem. Nekünk csak a habsburgok és németek jutottak, ez önmagában elég, nekik egyszerre balról is és jobbról is jutott két jóbarát. Hitler tönkrevágta őket, de mit tesz a IV Birodalom führerinje, tönkrevágja őket. Önmaguk is tudják, hiába dörgölőznek ők a stázianyuhoz, ha begerjed az Orosz Birodalom, nem védi meg a lengyeleket Amerika... Ha pedig ezt tudják, mit ugrálnak....
Akitlosz
2017. október 20. 19:25
"Ők hogyan magyarázzák például az évente kétszeri Putyin-látogatást?" Hát Trump, Juncker, Dusk stb. nem jönnek évente egyszer sem. Azzal kell tárgyalni, akivel lehet. Kettőn áll a vásár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik