Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

2017. október 20. 11:49

Witold Waszczykowski
Heti Válasz

A magyar álláspont az, hogy jobb közvetlenül orosz gázt venni, mint közvetítőkön keresztül. Ezt megértem. A mi célunk viszont az, hogy 2022-re teljesen függetlenek legyünk az orosz gáztól.

Augusztusban Vlagyimir Putyin orosz elnök másodszor járt Budapesten. Mit szólt hozzá?

Nem örülünk, mert mást gondolunk Oroszországról. De ez természetes, mert más a geopolitikai helyzetünk: szerencsére Magyarország nem határos Oroszországgal, így közvetlenül nem is fenyegetett. A lengyel-orosz határ Kalinyingrádnál több mint 200 kilométer, a térséget ballisztikus rakétákkal szerelték fel, időről időre pedig fenyegetnek is minket. 

Azt mondta, nem örülnek…

…nem, mert Oroszországgal kapcsolatban egységes uniós álláspontra lenne szükség. 

Van olyan csatorna, amin ki tudják fejezni nemtetszésüket?

Nyíltan beszélünk erről Szijjártó Péterrel és Orbán Viktor miniszterelnökkel. 

Ők hogyan magyarázzák például az évente kétszeri Putyin-látogatást?

Nem érzik a közvetlen fenyegetést Oroszország irányából. Magyarországnak pedig nagy szüksége van az orosz gázra, és úgy tűnik, most ez az egyetlen lehetőség, mert az LNG-terminálok Lengyelországban és Horvátországban, a vezetékek és az interkonnektorok még nem elérhetők. Vagyis a magyar álláspont az, hogy jobb közvetlenül orosz gázt venni, mint közvetítőkön keresztül. Ezt megértem. A mi célunk viszont az, hogy 2022-re teljesen függetlenek legyünk az orosz gáztól.

Orbán Viktor első miniszterelnöksége alatt is az orosz gáztól függtünk, akkor mégsem nevezték őt az orosz elnök barátjának.

Mi nem is nevezzük annak. Pragmatikus politikus, akinek nincs más lehetősége. Ahogy mondtam, mi azon vagyunk, hogy alternatívát kínáljunk. De ha lesz alternatíva, és Magyarország nem él vele, lehet, hogy meggondoljuk magunkat.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/119506