A helyi Simicska kerül hatalomra Csehországban?

2017. október 20. 21:31
Horváth Kristóf
Kettős Mérce

Babiš leendő kormánya nem fog, vagy nem fog tudni a magyar és lengyel ámokfutáshoz hasonló politikát folytatni.

„Ráadásul egyre több olyan probléma elé néz Európa, amikre az üzleti pragmatizmus nem nyújt kielégítő megoldást. Egy Babiš jellegű menedzser elégséges, vagy akár megfelelő vezetője lehet egy országnak stabil konjunktúra esetén, külső kihívások hiányában, amikor nem születnek valódi távlati döntések. Csehország a rendszerváltását követően keményen megdolgozott azért, hogy felérjen az európai centrumhoz. Most pedig egy olyan kormányzatra lenne szüksége, amely képes az ország pozícióját a centrum tagjaként hosszútávon is biztosítani. 

Andrej Babiš eddig nem olyan politikusként tüntette fel magát, aki ezt megnyugtató bizonyossággal meg is fogja tenni. Mivel valószínű, hogy az ANO csak egy koalíció élén fog tudni kormányozni, többen feltételezik, hogy az EU-val kapcsolatos kényes döntések meghozatalát Babiš egyszerűen a koalíciós partnerre fogja hagyni. Az is biztos azonban, hogy az ANO csak olyan párttal fog koalícióra lépni, amely nem képvisel markánsan eltérő ideológiát, és könnyű kordában tartani. Így egészen valószínűtlen, hogy a leendő koalíciós partner elegendő nyomást fog tudni gyakorolni Babišra ahhoz, hogy kilépjen a közvélemény által kijelölt komfortzónán. Persze sok a kérdés és a bizonytalan tényező. Lehet, hogy Babišra egyszerűen elég nyomást gyakorol majd a cseh vállalkozói lobbi a közös valuta bevezetéséhez, ahogy az is lehet, hogy sikeresen győzik meg a hosszútávú célok jelentőségéről, és letér a legkönnyebb ellenállás felé vezető útról. Ez a jelenlegi Babišt ismerve nem tűnik túl valószínűnek. 

Talán a legbiztosabb konklúzió, amit levonhatunk, hogy az EU-s reformok alakulása mellett erősen figyelnünk kell a cseh választás eredményét, valamint a frissen hatalomra kerülő kormányzat politikájának alakulását. A populizmus és illiberalizmus előre törésének unalomig ismétlése mellett pedig azt is érdemes lehet belátni, hogy a rövidtávú érdekeket kiszolgáló, átgondolatlanul pragmatikus politika hasonlóan destruktív hatású lehet az EU jelenlegi állapotát figyelembe véve. Az talán valamelyest nyugtató hatású lehet, hogy a legtöbb elemző egyetért: Babiš leendő kormánya nem fog, vagy nem fog tudni a magyar és lengyel ámokfutáshoz hasonló politikát folytatni. Persze elgondolkodtató képet fest Európáról a tény, hogy ez jelenleg üdvös eredménynek minősül, nem pedig alapvetésnek.”

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/119535