Nemzetközi kampányt indított a FUEN a kisebbségek jogaiért

2017. október 20. 20:43

Európa őshonos kisebbségeinek jogvédelme még mindig nem teljes körű. Az öreg kontinens politikai, gazdasági integrációja csak részben oldotta meg azokat a sorskérdéseket, amelyekkel akár a határon túli magyarok, akár más hasonló helyzetben levő népcsoportok néznek szembe. A FUEN olyan javaslatcsomagot készített elő, amely hosszú távú jogi garanciát jelent a mintegy 50 milliós európai őshonos nemzeti kisebbségnek.

Félidejéhez érkezett a FUEN aláírásgyűjtö kampánya, amelyet célja, hogy egymillió támogató aláírást gyűjtsenek össze hét uniós országból a Minority Safepack kezdeményezéshez.  Az európai polgári kezdeményezés intézménye ugyanis lehetőséget ad arra, hogy a polgárok maguk nyújtsanak be az Európai Bizottság számára jogalkotási javaslatokat. Ennek az a feltétele, hogy legalább hét uniós országból egymillió ember lássa el kézjegyével a tervezetet. 

A FUEN ezért összeállított egy őshonos kisebbségek védelméről szóló törvényjavaslat-csomagot, és ahhoz kéri az európai polgárok támogatását.

A Minority Safepack a FUEN legnagyobb politikai projektje, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Dél-tiroli Néppárt és az Európai Nemzetiségek Ifjúsága kezdeményezett. A kezdeményezés célja, hogy a kisebbségvédelmet a tagállamok kizárólagos hatásköréből az Európai Unió szintjére emelje. Olyan EU-s intézkedéseket és jogszabályokat javasol, amelyek az európai őshonos nemzeti és etnikai kisebbségek védelmét és érdekét szolgálják. A javaslatcsomag kiterjed a regionális és kisebbségi nyelvek, kultúra és oktatás, regionális politika, közképviselet, egyenlő bánásmód területeire. Nem kell külön hangsúlyozni talán, hogy ezek miért fontosak a kisebbségbe került határon túli magyarság számára. A tapasztalat azt mutatja, hogy uniós szinten kedvezőbb rendelkezések születnek az őshonos kisebbségek védelmében, mint egyes nemzeti törvényhozásokban. 

A kezdeményezés mögött álló FUEN-ről röviden: akinek elnökével a katalán válság kapcsán készített interjúnkat itt olvashatják el.

A 32 európai országból származó mintegy 90 tagszervezetével, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN az őshonos nemzeti kisebbségek, illetve őshonos etnikai csoportok legnagyobb európai ernyőszervezete. A szervezet az európai kisebbségek érdekeit képviseli regionális, nemzeti és európai szinten. A FUEN az európai kisebbségek identitásának, nyelvi és kulturális jogainak elkötelezett védelmezője, a nemzeti kisebbségek szószólója a nemzetközi szervezeteknél, kiemelten az Európai Unióban, az Európa Tanácsnál, valamint az ENSZ-nél és az EBESZ-nél, továbbá résztvevői státusszal rendelkezik az Európa Tanácsban és a konzultatív státusszal az ENSZ-ben.

Az aláírásgyűjtés szimbolikus elindítására 2017. májusában, a FUEN kolozsvári kongresszusán került sor, Bonchidán, az indulás után egész Európára kiterjedő kampány kezdődött. A Minority SafePack a határon túli magyarság számára sorskérdés, hiszen jellemzően a közép-kelet-európai tagállamokban a leggyakoribb jelenség a kisebbségek jogfosztása, a jogok esetleges alkalmazása, így az itt élő nemzeti közösségek számára jelentené a legnagyobb előrelépést az európai keretszabályozás, amely garantálná, hogy a megszerzett jogok nem veszíthetőek el, és bátorítaná a jó európai gyakorlatok átültetését. Azonban összeurópai ügy is, mivel az Unión belül mintegy 50 millió, őshonos nemzeti kisebbségekhez, illetve őshonos etnikai csoportokhoz tartozó személy él, Európa lakosságának ez a jelentékeny hányada éppúgy igényt tart nemzetiségi jogai védelmére, mint a külhoni magyarok.

A javaslatcsomag jelentőségét és a nemzeti ügy jellegét jól példázza az is, hogy minden magyarországi párt támogatja az aláírásgyűjtést, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottsága határozatot fogadott el támogatásáról. A kezdeményezést tehát pártszimpátiától függetlenül mindenki bátran aláírhatja, a magyarországi és a határon túli magyar pártok között konszenzus uralkodik a Minority SafePack tekintetében. A kisebbségügyi javaslatcsomag kiterjed a szabad anyanyelv- és szimbólumhasználatra. Sokkal megnyugtatóbb lenne, ha ezekben a kérdésekben uniós szinten hoznának döntést, minthogy nemzeti parlamentek szeszélyeinek és belpolitikai küzdelmeinek legyenek kiszolgáltatva.

Néhány kattintással bári hozzájárulhat az ügy sikeréhez: itt.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/119422