Avi Dichter

Izraeli külpolitikus: Magyarok, készüljetek a terror elhárítására!

2017. október 18. 12:24

Máshol már robbantanak, lőnek, szúrnak. Ne gondoljanak a magyarok arra, hogy terrorizmus csak máshol történhet! – figyelmeztetett Avi Dichter, az izraeli Knesszet külügyi és védelmi bizottságának elnöke Budapesten. A korábban belbiztonsági miniszterként és izraeli hírszerzési főnökként is dolgozó Dichter Budapesten értelmezte izraeli szemszögből a közel-keleti helyzetet. Tudósításunk.

A Budapesten járó politikus a terrorellenes felkészülés fontosságára hívta fel a figyelmet előadásában. A Külgazdasági és Külügyi Intézetben tartott fórumon Németh Zsolttal, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnökével beszélgetett.

Előadásában Avi Dichter rövid áttekintést nyújtott a közel-keleti eseményekről, izraeli szemszögből. „Ha visszatekintünk az elmúlt hét évre a Közel-Keleten, olyan dolgok történtek, amiket senki, sem az izraeliek, sem az arabok, sem a nyugatiak nem tudtak előre megjósolni” – kezdett beszédébe Dichter. Kiemelte:

hihetetlen, de a titkosszolgálatok sem láttak mindent előre, mik fognak a rákövetkező években történni.

Dichter szerint az egyiptomi fejleményeket sem látták előre. Mubarak megbukott, az arab tavasz a Muszlim Testvériséget emelte hatalomba - ami Dichter meglátása szerint nem sokban különbözik az Iszlám Államtól, „csak kedvesebbek”. Amikor Izrael felkészült volna arra, hogy a Testvériség fogja irányítani a térség nagyhatalmának számító, erős hadsereggel rendelkező Egyiptomot, akkor jött Sisi tábornok, aki megpuccsolta a kormányzatot és átvette a hatalmat. „Ezt sem láttuk előre. De így hál'Istennek Egyiptom visszatért a mubaraki időszakhoz, pár változással” – fogalmazott Avi Dichter.

Az izraeli politikus Líbiával folytatta: Kadhafi is örök vezérnek tűnt, aztán leszámoltak vele, „úgy bántak vele, mint egy kutyával” – utalt Kadhafi dicstelen végóráira. 

Dichter aztán Szíriával folytatta. Szerinte Aszad uralmának végét éveken keresztül mindenki pár hónapon belülre jósolta, aztán tévedtek. Ő maradt és mások buktak el. Irak viszont összeomlott: „nem tudjuk, mi lesz Irakból a végén” – fogalmazott. Teljes a bizonytalanság Jemen ügyében is. 

Iráni korridorok épülnek ki

Az események azonban összeérnek Avi Dichter szerint: a folyamat a meglátása szerint arról szól, hogy

Irán két stratégiai korridort akar kiépíteni, keresztül a Közel-Keleten.

A korridor nyugati ága a jelentős síita lakossággal rendelkező Irakot és Libanont érinti, közöttük a szunnita többség fölött kormányzó, alavita Aszad irányította Szíriával. A déli ág pedig egyrészt a polgárháborúba süllyedt Jement jelenti, ami után Omán lehet a következő dominó Irán számára. Dichter kifejtette: ezzel a két korridorral Irán erősen közrefoghatja egyik ősellenségét, Szaúd-Arábiát – no meg a másikat, Izraelt. „És akkor Szaúd-Arábia közre lesz fogva. Bajban lesz. És ideges lesz.”

Az Izraelt érintő tartós iráni fenyegetettség miatt Avi Dichter üdvözölte Donald Trump amerikai elnök minapi kijelentését, ami összekapcsolta Iránt a terrorizmussal és annak támogatásával. „Pontosan fogalmazott Trump” – mondta az izraeli politikus.

Szíria ügyében Dichter szerint az oroszok belépése fordított a helyzeten. „Jöttek az oroszok, és Aszaddal és Iránnal változtattak a háború kimenetelén.” Az oroszok pedig nem csak látogatóba jöttek a Közel-Keletre: úgy látja, ott is fognak tartósan maradni. Az izraeli politikus szerint feltűnő, hogy amíg korábban minden héten temették Aszad rendszerét, ma már senki nem beszél erről. Aszad maradásával pedig tovább épülhet az iráni korridor is. 

Avi Dichter kifejtette: Irán egyrészt a konvencionális hadászati fenyegetést jelent, másrészt pedig teljesen egyértelműen nukleáris fegyverek előállítására készül. „Nincs vita, atombombát akarnak.” A Nyugat és Irán közötti atomegyezmény Dichter szerint egy nagylelkű ajánlat volt a Nyugat részéről, hogy Irán tegye félre pár évre a nukleáris fejlesztéseit, ezalatt rendbe hozhatja a gazdaságát – de hogy a moratórium után mi lesz, azt nem rendezte az egyezmény.

Arra is kitért: Irán nem egy demokratikus ország, szemben Izraellel vagy Magyarországgal. A muszlim forradalom óta csak két vezetője volt Iránnak, és a teheráni fenyegetést Dichter szerint komolyabban kellene vennie mindenkinek. 

Felkészülni a terror elhárítására

A belbiztonságis múltú, sokat látott Avi Dichter a terrorizmus témájával folytatta:

„A terrorizmus ellen egyetemeken meg politikai intézetekben lehet küzdeni. De a valódi harcot a terroristákkal kell lefolytatni”.

Kifejtette: Izrael sok késedelem és sok hiábavaló áldozat árán vette fel a harcot az 1993 óta tartó öngyilkos merényletek hulláma ellen. „Sokáig félreértettük az öngyilkos merényletek mechanizmusát.” Dichter úgy fogalmazott: „Remélem, Magyarország nem lesz ebben a »filmben«, de Izrael már benne van, nekünk ott és akkor kell cselekednünk”.

Néhány fekete humorú anekdotát is elmesélt előadásában: történt például, hogy egy magára robbanóanyagot kötöző és felrobbantó terrorista túlélte a támadását, és egy izraeli kórházba került. Amikor magához tért, a kihallgatók kezdték faggatni. A merénylő váltig azt hajtogatta, hogy ő már a muszlim mennyországban van, nem hitte el, hogy még él, és az izraeliek között van. De aztán csak rájött arra, hogy épp egy izraeli hallgatja ki őt. „Te zsidó vagy” – állapította meg. Erre azt kérdezték tőle: „Gondolod, hogy van zsidó a mennyországodban?”, mire ő úgy válaszolt: „Nincsen. Igazatok van...” Így fogadta el, hogy még nem jutott el a muszlimok mennyországába.

Avi Dichter reményét fejezte ki, hogy Magyarországon nem lesz terrorcselekmény. „De máshol már van. Robbantanak, lőnek, szurkálnak. És ha ez elkezdődik, abból hosszú ideig tart egy ország felépülése” – fogalmazott. Hangsúlyozta: most kell felkészülni a terrorizmusra, nem szabad erre sajnálni a pénzt. Kiváló hírszerzésre, nyomozási és kihallgatási technikákra, és persze erős határvédelemre van szükség – mondta. 

A politikus megvédte az izraeli-palesztin határfalat. Szerinte míg korábban egy palesztin terrorista elindult otthonról, a határon átkelve egy óra alatt Tel Avivban volt, hogy elkövesse a cselekményét, addig most a fal miatt nagy kerülőkkel, hosszú utakon és ellenőrzőpontokon tudna csak átjutni a terrorista. „Már ez a hosszabb idő is elég arra, hogy jobban ellenőrizzünk és jobban felkészüljünk az esetleges támadásokra” – fejtette ki. 

Dichter azt tanácsolta: figyeljük meg, más országokban milyen terrorcselekmények történtek, készüljünk fel minden változatára, minden eshetőségre, egyszerre több eszközzel.

„Ne higgyétek, hogy ez Magyarországon nem történhet meg”

– figyelmeztetett. „Izraelnek sok évbe, áldozatok százaiba került, mire felkészült a támadásokra. Ne hezitáljatok, most készüljetek fel mindenre. Egyes országokat kollektív őrületbe kergetett a terrorizmus. Ne történjen ez Magyarországgal” – zárta szavait az izraeli Knesszet külügyi és biztonsági bizottságának veterán elnöke.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/119388