Elfáradás fenyegeti a Fideszt

2017. október 17. 09:42

A miniszterelnök is tudja, hogy a 2018-as választást még nem nyerték meg. Interjú.

2017. október 17. 09:42
Závecz Tibor
Népszava

„Felfűteni? Hova? Ha tovább fűtik, akkor felrobban.

Előkerestem a négy évvel ezelőtti adatokat: a fideszes szimpatizánsok kétharmada akkor biztosra mondta, hogy elmegy szavazni. Az arány most mindössze 52 százalék. Az ön által is említett »toronymagas vezetés« éppen ezért megtévesztő lehet. A Fidesz letett arról, hogy megnyerjen új szavazókat – erre most aligha lenne esélye –, de a régieket szeretné egyben tartani. Nekik szólnak a Soros-elleni kampányok is, amelyek nem többek politikai marketingfogásnál.

A kérdés az, hogy működnek-e.

Jövő tavasszal kiderül. A fideszes szavazótábor is harapósabb lenne, ha valamelyik ellenzéki párt megerősödött volna annyira, hogy legalább négy-öt százalékra megközelítse a Fideszt. Akkor a kormánypárti választók is úgy éreznék, hogy a választáskor nem maradhatnak otthon.

Miért, most mit éreznek?

Azt, hogy nekünk mindig minden sikerül, »én nem is kellek a sikerhez«. A Gyurcsány-kormány 2006-ban, nem sokkal a megnyert parlamenti választások után, megszorításokat jelentett be. A Fidesz ekkor vette át a vezetést.

Nem az őszi utcai zavargások után?

Már előtte, 2006 nyarán. Azóta több mint tizenegy év telt el, a fideszes szavazók több mint tizenegy éve, minden egyes hónapban meghallgatják a hírekben, hogy pártjuk áll az első helyen. Közben kétszer is kormányra kerültek. Elvesztettek ugyan pár időközi választást, de számukra ez csak apró kisiklás volt. Ha nincs győzelemre esélyes kihívó, akkor a választóik miért törnék magukat? Orbán Viktor pontosan ettől tart. Mostanában ezért beszél arról, hogy az elfáradás és a kényelmesség a legnagyobb veszély, ami a Fideszt fenyegeti. A miniszterelnök is tudja, hogy a 2018-as választást még nem nyerték meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. október 30. 16:11
Mindig meghat, ha a Fideszért aggódik a Népszava....
teljesenertelmetlen
2017. október 30. 08:50
Ne aggódj, mi ott leszünk! :)
Bűbájos Küsmödy
2017. október 26. 02:34
Háát, valami kell, hogy fenyegesse! Ha már ti ekkora balf@szok vagytok...
catalina9
2017. október 25. 22:12
Elfáradás fenyegeti a Fideszt" kihagy a pulzusa?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik