A gépelő majom

2017. október 17. 11:00

Varga-Bíró Tamás
Polgár Portál

Akkor innentől köztudott. Hogy menekül. Az értelmiség. A Fidesz holdudvarából. Na és hová menekül az értelmiség? Na, hova?

„Nem tudom, az Alfahírnek mennyire van tudomása arról, hogy a Fidesz értelmiségi holdudvara hány főt számlál. Annyit azért bizonyára tudnak, hogy ez a bizonyos holdudvar elegendő tagot foglal magába ahhoz, hogy segítségével felálljon egy teljes adminisztráció. Nagyon szűken számolva ez 500-600 főt jelent. Ez pontosan 500-600 fővel több, mint ahány fővel jelenleg a Jobbik rendelkezik. A fenti számok természetesen legalább olyan pontosan és körültekintően vannak megindokolva részemről, amilyen tényszerűséggel a Jobbik lapja tényként közli a vélelmezést. Azaz hogy a hasamra ütöttem, leírtam, s mától ezt kell igaznak tekinteni. Vagy, ahogy a székelyek mondják: because. Csak úgy. Minek rontani a választások előszobájában statisztikai adatokkal ezeket a csodás víziókat? Miért fáradna bármelyik szélsőjobboldali zsurnaliszta is azzal, hogy felmérje, milyen mértékű az amúgy teljesen természetes fluktuáció? Egyszerűen csak le kell írni. S ha már papíron (v.ö, képernyőn) van, onnantól kezdve igaz. Hiszen a kádári időkben is ezt szoktuk meg: ami az újságban megjelenik, az úgy is van. Kész! Slussz! Passz! Aztán akkor innentől köztudott. Hogy menekül. Az értelmiség. A Fidesz holdudvarából. Na és hová menekül az értelmiség? Na, hova? Mert, ugye, a természetben minden kiegyenlítődésre törekszik. A vicces tollú szerző meg is adja a választ. Íme:

 
»Minden jel arra mutat, hogy az értelmiségi környezet a Jobbik mögött kezd összpontosulni«.
 
Hát hol máshol? Csak nem gondoljuk talán, hogy az Orbán körüli értelmiség majd átáll a szocikhoz? Vagy kimegy Londonba mosogatni? Nem! Megtalálja a maga helyét. Mégpedig a Jobbik ölelő karjaiban. Ahová minden jel mutat. S hogy miért ide? Az Alfahír ezt a kijelentését is megtámogatja. No, megint nem érvekkel. Hanem csak olyanformán, ahogyan a kétrét hajtott újságpapírt teszünk a billegő kávéházi asztal lába alá:
 
»Az igazi polgári demokrácia értékei már itt találhatók meg.«
 
Mármint, hogy a Jobbikban.”
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/119325