Durr bele a közepébe!

2017. október 13. 09:17

Szijjártó Péter
Demokrata

Ha jobboldali, jobbközép, kereszténydemokrata-konzervatív néppárti kormányzás indul meg Ausztriában, akkor szerintem könnyebb lesz a dolgunk. Én magam baráti kapcsolatban vagyok Sebastian Kurzcal, ő mindig felszólal a külügyek tanácsában, keményen és őszintén: durr, bele a közepébe.

Mikor veszi át a V4 az unió vezetését?

Az unió előtt álló nagy kihívásokat tekintve a nagy és erős nyugati tagállamok álláspontja komoly evolúción ment keresztül. Lassan, de jól érzékelhetően idomulnak ahhoz, amit a kelet-közép-euró­pai országok már jó két évvel ezelőtt mondtak, és amiért akkor iszonyatos mértékű támadásoknak voltak kitéve. Amikor egy nyugati vezetőtől elhangzik, hogy a migrációval szemben a legfontosabb a külső határok megvédése, az jól jelzi a változásokat. Persze, ha korrekt lenne, hozzátenné, hogy amint azt a magyarok és a közép-európaiak már korábban jelezték. A politika viszont nem kreditekről, nem érdemekről, nem dicséretről szól. Mindenesetre örülünk annak, hogy a mi gondolataink sorra polgárjogot nyernek, sőt irányadóvá válnak az EU-ban.

Emmanuel Macron megválasztásakor a hazai baloldali sajtó valóságos diadalünnepet tartott, hogy mégsem lesz a lázadás éve 2017. Most a német választás után azért csendesebbek, mert 13 százalékkal mégis megjelent a parlamentben a lázadás. Ha Ausztriában Sebastian Kurz pártja győz, akkor elmondhatjuk, hogy olyan politikai átalakulás zajlik a térségben, amelyből Magyarország profitálni tud?

Ha Ausztriában néppárti kormány alakul, akkor az a kapcsolatainkat könnyebbé teheti. Ugyanis a szociáldemokrata vezetésű osztrák kormányokkal az elmúlt időszakban a kapcsolatunk némiképpen megterhelődött. Ez azért furcsa, mert Magyarország és Ausztria milliónyi szállal kötődik egymáshoz, és nemcsak a történelem miatt. Ausztria a második legfontosabb kereskedelmi partnerünk és az egyik legaktívabb külföldi beruházó Magyarországon. Az Ausztriában munkát vállaló magyaroknak nagyon fontos szerepük van abban, hogy nyugati szomszédunk gazdaságilag ott tart, ahol tart. Ennek ellenére mégis komoly támadásoknak voltunk kitéve az alapvetően baloldali vezetésű bécsi kormányok részéről. Ha jobboldali, jobbközép, kereszténydemokrata-konzervatív néppárti kormányzás indul meg Ausztriában, akkor szerintem könnyebb lesz a dolgunk. Én magam baráti kapcsolatban vagyok Sebastian Kurzcal, ő mindig felszólal a külügyek tanácsában, keményen és őszintén: durr, bele a közepébe. Jól kiegészítjük és támogatjuk egymást.

Durr bele a közepébe? Ez nem a diplomácia klasszikus stílusa…

Nem klasszikus stílus, de nem is élünk klasszikus időket. Aki a hazáját akarja képviselni, az nem bújhat el a konfliktusok elől. Ha gyáva vagy, eltaposnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/119130