A kormány továbbra is a tehetősebbeknek segít

2017. október 13. 16:10

Ámon Kata
Kettős Mérce

Továbbra is a rendkívül drága albérletekbe, nagyon rossz minőségű lakásokba szorulnak vagy még ezekhez sem jutnak hozzá.

„A lakásszegénység kezelése régóta nagy mértékben az önkormányzatokra hárul, mert az önkormányzatok rendelkeznek lakásállománnyal, amelynek egy részét szociális alapon a rászorulóknak adják ki. 2015 márciusától azonban a központi kormányzat még a korábbinál is jobban kivonult a lakásfenntartás támogatásából, ugyanis a korábbi normatív lakásfenntartási támogatást és adósságkezelési szolgáltatást megszüntették. Lakásfenntartásra azóta az önkormányzatoktól lehet támogatást igényelni települési támogatásként.

Hogy mi ezzel a gond? Legfőképpen az, hogy teljesen átláthatatlanná válik, kik, milyen jogcímen és mennyi támogatást kapnak, illetve kinek van olyan szerencséje, hogy éppen bekerül valamelyik uniós támogatású programba. Emellett a kormányzat a lakásszegénység kezelésének terhét teljes mértékben az önkormányzatokra hárítja. (...)

Nem arról van szó tehát, hogy a kormány azoknak segítene lakáshoz jutni, akik ehhez önerőből nem vagy nehezen férnek hozzá, hiszen ők továbbra is a rendkívül drága albérletekbe, nagyon rossz minőségű lakásokba szorulnak vagy még ezekhez sem jutnak hozzá. Nekik marad a szívességi lakáshasználat és a hajléktalanság.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/119161