Az ész kóros tüneteiről - Napi Maxima

2017. október 12. 16:06

Ha az ész teljesen emancipálódik, és elveszíti e tanulási készséget, ha lemond arról, hogy máshoz mérje magát, akkor rombolóvá válik.

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Az észnek is megvannak a maga kóros tünetei (noha az emberiség számára ez általában kevésbé tudatosul). Ilyen az ész gőgös elbizakodottsága, afféle hübrisz, amely cseppet sem kevésbé veszélyes, sőt lehetséges hatásai – az atombomba és az embergyártás – még fenyegetőbb is. Ezért az észt is figyelmeztetni kell határaira, és az észnek is nyitottnak kell lennie az emberiség nagy vallásos hagományaival szemben. Ha az ész teljesen emancipálódik, és elveszíti e tanulási készséget, ha lemond arról, hogy máshoz mérje magát, akkor rombolóvá válik.”

In: Jürgen Habermas-Joseph Ratzinger: A szabadelvű állam morális alapjai. Barankovics István Alapítvány-Gondolat, Bp., 2007, p. 47.

 

Joseph Ratzinger (1927-), német pap, teológus, 2005-2013 XVI. Benedek néven pápa, a katolikus egyház feje. 2013-ban korára és egészségi állapotára hivatkozva, évszázadok óta példátlan módon lemondott a pápai hivatalról. A huszadik század közepén a katolikus gondolkodás főáramát jelentő neoskolasztikát félre tévő Nouvelle Théologie egyik prominens figurája, a II. Vatikáni Zsinat idején teológus szakértő. Később münchen-freisingi érsek, majd bíboros, 1981 óta pedig a Hittani Kongregáció, a Szent Inkvicíó jogutódaként létrehozott legfőbb egyházi hitvédelmi szerv prefektusa, vezetője. Ratzingert ettől kezdve a marxista gyökerű felszabadítási teológia és más elméletek ellen vívott harcai miatt páncélbíborosnak is nevezik. Bíborosként, világszerte elismert filozófus-teológusként elsősorban a relativizmus ellen küzd, ismert szófordulata a „relativizmus diktatúrája”. Fő inspirációit Szent Ágostontól és az egyházatyáktól meríti.

(Az idézetet köszönöm Szilvay Gergelynek.)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/119097