Az emberi fejlődés legfőbb mozgatórugója Theresa May brit miniszterelnök szerint

2017. október 11. 13:40
Szabad Társadalom
Szabad Társadalom

Theresa May brit miniszterelnök szerint a szabad piaci kapitalizmus az egyetemes emberi haladás valaha létrehozott legfőbb mozgatórugója.

„Theresa May brit miniszterelnök kijelentette, hogy a szabad piaci kapitalizmus az egyetemes emberi haladás valaha létrehozott legfőbb mozgatórugója, és az egyetlen olyan gazdasági modell, amely “képes volt kivezetni az emberi társadalmakat a sötétség és stagnálás korából a modern kor fényébe.”

A beszéd épp egy nappal azután hangzott el, miután Jeremy Corbyn, az ellenzék és a Munkás-párt vezetője kijelentette, hogy a kapitalizmus “legitimációs válsággal” néz szembe, és hogy a Munkáspárt küldetése helyettesíteni a kapitalizmus “sikertelen modelljét”. Corbyn kritizálta a konzervatív párt politikáját, miszerint a párt arra koncentrál, hogy “profittal szolgáljon a keveseknek és adósságal a többségnek”.

Corbyn állításai ellenére, folytatatta May: “Amikor az országok áttérnek a zárt, korlátozott, központilag tervezett gazdaságokból a nyitott, szabadpiaci politikákra, ugyanazok a dolgok történnek: a várható élettartam megnövekszik, a csecsemőhalandóság csökkeni kezd, az abszolút szegénység lezsugorodik, és a rendelkezésre álló jövedelem megnövekszik. Az oktatáshoz való hozzáférés kiszélesedik, és az írástudatlanok aránya zuhanásba kezd.”

May szerint továbbá: “A nyílt szabadpiaci gazdaságokban a személyes szabadsájogok a legbiztonságosabb védelmet élvezik”.

May beszéde valószínűleg szándékolt kísérlet volt arra, hogy ellensúlyozza Corbyn anti-kapitalista üzeneteit és kritikáját, miszerint a miniszterelnök elképzeléseinek nincs elég vonzereje az Egyesült Királyságban.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/119009