Szoci végjáték számtalan felvonásban

2017. október 11. 08:47

Somogyi Zoltán
Magyar Nemzet

Botka László lelépése után a fő kérdés: sikerül-e megőriznie egzisztenciáját annak a jó két tucat szocialista funkcionáriusnak.

„A politikai eutanázia elnyújtott útját választotta a tíz évvel ezelőtt megroppant, a 2010-es nagymosásban középpárttá összement, mára alaposan elbizonytalanodott Magyar Szocialista Párt. Az egyszerre túl sok, néha nehezen követhető frontot nyitó és azok mindegyikén baráti tűzben megsemmisített Botka László lelépése után a fő kérdés: sikerül-e megőriznie egzisztenciáját annak a jó két tucat szocialista funkcionáriusnak, akiknek elvileg Horn Gyula pártját kellett volna győzelemre vezetniük a 2010-es, a 2014-es és a 2018-as választásokon – és ma már látszik, hogy ez a cél lebeg a szemük előtt 2038-ra vonatkozóan is. Vajon meglesz-e 2018-ban ismét a tíz százalék körüli eredmény, mint 1990-ben, amikor ennyien voksoltak arra az MSZP-re, amely akkor nagyon ciki és a nyilvánosság előtt nehezen vállalható volt? S ha a tíz nem lesz meg, akkor meglesz-e az öt? Az MSZP vezetőinek most igazán fel kell kötniük a nadrágjukat, hogy rajtuk maradjon.

Csökkentek az ambíciók, ez kétségtelen. A szocialisták csendes apátiával fogadják, hogy bő évtizede – afféle szenvedő szerkezetben – csak történnek velük az események, és már régen nem alakítják őket. Máskülönben hogyan lehetséges, hogy nem lett igazi botrány és vizsgálat abból, miként adhatott engedélyt fél évvel a választások előtt a »kiváló fideszes kapcsolatokkal bíró« imázsú Molnár Zsolt az üstökösként felbukkanó Lattmann Tamásnak arra, hogy elmondja országnak-világnak: korábban ő volt a miniszterelnök-jelölt, és Botka László megjelenésével az MSZP vezetői átverték őt.

A puccs ráadásul olyan régi motorosok elvesztésébe is került, mint Ujhelyi István exalelnök, akit sokan az MSZP határozott ellenzéki politikát akaró miniplatformjának politikusai közé sorolnak. Erről kérdezte Kálmán Olga is Molnár Gyulát abban a második médiatörténeti interjúban (az első Rónai Egoné volt Lattmann Tamással), amelyben aziránt érdeklődött, hogy mégis ki és hogyan »hekkelte meg« pártja miniszterelnök-jelöltjét, és ez mennyire érdekli a párt elnökét. Milyen helyzet és mekkora politikai botrány kell ahhoz, hogy az ismert műsorvezető a beszélgetés logikájából egyenesen következtetve megkérdezhesse: »Mondja, elnök úr, nem véletlenül ön a Fidesz beépített embere?« Hogy juthatott az MSZP idáig?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/118987