A migrációról és a balliberális sajtóról

2017. október 11. 17:12

Jeszenszky Zsolt
Mandiner

Hogy valaki ennyire lyukra fusson súlyos, az életünket és a jövőnket érintő dolgokról, majd pedig úgy tegyen, mintha mi sem történt volna, és az olvasók is úgy tegyenek… ez azért fura.

A média felkent bajnokai sokszor képesek nagy tévedésekre – a minap az amerikai focit érintő botrányról és tálalásáról volt alkalmam írni.

Amit viszont migráció témában produkáltak a balliberális véleményportálok, az még több tanulsággal szolgál. A legdurvább migránssimogató propagandát tolták jó egy éven keresztül, sőt, egyes szerzőik a mai napig próbálják velünk elhitetni a csillogó szemű kisgyerekek, a szíriai agysebészek és a kegyetlen magyar rendőrök legendáját.

Más szerzőik – egy picit talán több realitásérzékkel – ma már sokkal visszafogottabbak, és maguk is ellenzik az ellenőrizetlen bevándorlást; csak épp „elfelejtik” hozzátenni, vagy legalábbis szeretnék, ha az olvasók felejtenék el, hogy milyen nyakló nélkül védték a „menekülteket”, támadták a magyar hatóságokat még 2016 közepén is.

Az olvasók pedig, úgy tűnik, tényleg könnyen felejtenek. Vagy legalábbis mindent megbocsátanak. Hogy valaki ennyire lyukra fusson, ennyire totál hülyeségeket írjon, ráadásul nem a fociról, hanem súlyos, az életünket és a jövőnket érintő dolgokról, majd pedig úgy tegyen, mintha mi sem történt volna, és az olvasók is úgy tegyenek…ez azért fura.

Persze dehogy, nyilván van egy olyan fokú elfogultság az olvasók egy részében, hogy mindegy, milyen baromságokkal etette meg őket korábban a lap, de ha eleget szidja a Zorbánt, akkor mindent elnéznek neki. A DK-nyugdíjasok esetében az ember ezen nem is csodálkozna. De az ő teljes hadosztályuk létszámát jócskán meghaladó olvasója van a mai napig ezeknek a portáloknak. Akik egyetlen egyszer sem vallották be, azóta sem, hogy tévedtek. Emlékszem, 1996-ban a Newsweek, az akkori amerikai elnökválasztás kapcsán szomorúan írta, hogy Bill Clinton és Bob Dole közül nem tudja, melyik a kevésbé rossz, és hogy hibáztak, amikor 1992-ben nem az idősebb Bush-t, hanem Clintont támogatták. Bravó. Ők be merték vállalni.

Ennél sokkal súlyosabb tévedésbe lavírozták magukat itthoni kedvenc haladárjaink; jóval komolyabb, a napnál világosabb tényekkel kapcsolatban verték és verik át az olvasóikat. És hiába derült ki azóta az igazság – a migráció igenis kéz a kézben jár a terrorizmussal –, (szándékos) tévedésüket azóta sem ismerik el. Hogy ezek a portálok, politikai érdekek által finanszírozva továbbra is működnek, érthető, hiszen a mai médiapiacon, az internetnek és az ingyenességnek köszönhetően a „független média”, ha valaha létezett is, sajnos elpárolgott, üzletileg fenntarthatatlanná vált.

Mégis nehezen felfogható, hogy a politikai elkötelezettség ennyire felülírja a józan eszet az olvasók egy részénél. Mert nem arról van szó, hogy az egyik vagy másik oldal számára ellenszenves dolgokat írnak, vagy hogy a maguk értelmezését adják az eseményeknek – ezt a jobboldali sajtó is csinálja, nem vitás.

De előbbiek nettó baromságokat írtak és írnak sokszor továbbra is, bármennyire is cáfolják őket nap mint nap a tények; vagy más esetekben sumálkolnak, mintha meg sem írták volna korábbi marhaságaikat. Ha nem lenne ennyire erős a politikai felhergeltség, ha lennének baloldali portálok, amelyek legalább a valósággal nem állnak ennyire hadilábon, és megtisztelik olvasóikat azzal, hogy belátják és korrigálni igyekeznek a súlyos hibákat, akkor ma az Index, 444, HVG, 24.hu, stb. vajon hány olvasóval rendelkezne?

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/119032