Adjunk szavazati jogot a 16 éveseknek!

2017. október 11. 18:24
Császár Simon Gergely
Reflektor

Ha a 16 évet betöltött középiskolások választópolgárok lennének, a kormány varázsütésszerűen többet foglalkozna az érdekeikkel.

„Az oktatás kérdése

Talán nem vagyok egyedül azzal a gondolattal, hogy a nyugdíjrendszer reformja mindig is jobban foglalkoztatja és foglalkoztatta a honatyákat és honanyákat, mint az oktatás, kiváltképp a közoktatás kérdése. Az önálló Oktatásügyi Minisztériumot nemes egyszerűséggel megszüntették, most már csak Emberi Erőforrások vagyunk. Míg az ausztráliai magyar nyugdíjasok Erzsébet-utalványt kaptak, addig a közoktatás központosítást, állami tankönyveket, túlzsúfolt tantervet, leterhelt tanárokat, kréta- és papírhiányt.

Meggyőződésem, hogy ha a 16 évet betöltött középiskolások választópolgárok lennének, a kormány varázsütésszerűen többet foglalkozna az érdekeikkel. A fiatalok érdeke pedig mindannyiunk érdeke is – az oktatás rendbetétele a jövőbe való befektetés. Annak záloga, hogy egy fenntartható, sikeres, és megújuló Magyarországot építhessünk.

A nemzetközi példák

A 16 éves választói korhatár ötlete nem új, és nem is egyedi – 1988 óta Brazília alkotmánya lehetőséget biztosít a 16 évet betöltötteknek a választásra, míg 18 és 70 év között kötelezővé teszi azt az állampolgárok számára. Dél-Amerikában egyébként is népszerű az ötlet: Argentína, Kuba, Ecuador és Nicaragua is 16 éves kortól választ.

Ha Európát nézzük, itt sem mi lennénk az elsők, akik ezt bevezetik: Németország négy tartománya a tartományi választásokon, míg 10 az önkormányzati választásokon biztosít lehetőséget a fiatalok akaratának politikai kifejezésére. Észtországban és Máltán szintén 16 év a korhatár az önkormányzati választásokon, Görögországban 17 éves kortól jár az általános választójog minden választásra, Szerbiában, Montenegróban és Boszniában pedig akkor jogosult valaki 16 éves korától az urnákhoz járulni, ha bejelentett munkaviszonya van.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/119043