Az ügyészség a bűnöző rezsim szerves részévé vált

2017. október 11. 11:38

Bárándy Gergely
Index

A fideszes jelzőt alapvetően nem a legfőbb ügyész párthovatartozása miatt indokolt használni, hanem az általa folytatott és felügyelt gyakorlat miatt.

„Ibolya Tibor felsorolta, hogy a korábbi ügyészségi vezetők közül kik voltak MSZMP-tagok. Én nem vagyok olyan jól értesült, mint a főügyész, fogalmam sincs, hogy a mai ügyészségi vezetők közül Polt Péteren kívül volt-e bárki fideszes vagy a KDNP tagja. Ez valójában nem is érdekel, egészen addig, ameddig az illető a munkáját elfogulatlanul végzi, s nem tudom tetten érni azt, hogy döntéseiben megjelennek a pártérdekek.

Márpedig a legfőbb ügyész beszámolójának parlamenti vitájában évről évre órákon keresztül soroljuk, hogy szerintünk hol érhető tetten a kormánypártosság. Meg lehet nézni a parlamenti jegyzőkönyvekben: ellenzéki képviselőként mindig a tényekből vontuk le a következtetéseinket. (Megjegyzem, hogy éppen az ilyen, tények alapján levont következtetésből eredő tényállítást is tartalmazó véleményt tartja a töretlen bírói gyakorlat megengedhetőnek, még ha az sértő is). És itt jutunk el a lényegig. A fideszes jelzőt alapvetően nem a legfőbb ügyész párthovatartozása miatt indokolt használni, hanem az általa folytatott és felügyelt gyakorlat miatt.

Az ügyészség fideszes elfogultsága két módon érhető tetten. Egyrészt meggyőződésem, hogy az ügyészség sok esetben politikai alapon indít eljárást a Fidesszel szemben álló politikusok ellen. Másrészt a fideszes politikusok ellen akkor sem indul vizsgálat, amikor a bűncselekmény elkövetése már egy laikus számára is nyilvánvaló.

De hogy ne csak általánosságokban beszéljek, álljon itt néhány konkrét példa. Emlékeznek még a Laborc Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójával kapcsolatos ügyre? És amelyikben Szilvássy György miniszter volt érintett? De említhetném a Molnár Gyula polgármesterrel, Juhász Ferenc volt miniszterrel, Weinek Leonárd polgármesterrel, Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselővel, Schwartz Béla polgármesterrel vagy Szabó Lóránt polgármesterrel szembeni büntetőügyeket is. Ezek az ellenzéki politikusokkal szemben megindított eljárások sokszor a kampányidőszakra időzítve voltak tálalva, a Fidesz-közeli lapok bőven idéztek a hozzájuk eljutott eljárási dokumentumokból, majd valamennyi ügy jogerős felmentéssel végződött.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/119002